Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Č.J. [ Beta ]

11. 04. 2024. 09:01 >> 09:01
1
Čitaj mi:

počast prijatelju

Na Bajdenovu državnu večeru za premijera Japana gosti ulazili preko ribnjaka sa zlatnim ribicama

Kakav crveni tepih - Džil Bajden, supruga predsjednika, odala je počast prijateljstvu Sjedinjenih Država i Japana pretvaranjem sprata Bijele kuće u "živopisnu proljećnu baštu" za državnu večeru kojoj su ona i predsjednik Džozef Bajden u srijedu priredili za premijera Fumija Kišidu.

Prva dama je bila posebno uzbuđena zbog zamjene za crveni tepih u čuvenoj "Kros dvorani". "Zapanjujuća" podna obloga pružiće za više od 200 gostiju osjećaj da hodaju preko ribnjaka sa zlatnim ribicama "koi", a to je znak koji simbolizuje "prijateljstvo, mir, sreću i upornost" - najavila je ona dan ranije.

Državna večera je oruđe američke diplomatije, čast koja se štedljivo daje samo najbližim saveznicima SAD. U slučaju Japana, predsjednik je tu čast po peti put dodijelio savezniku koga vidi kao kamen-temeljac svoje politike prema Indo-pacifičkom regionu.

Kišida je ove nedjelje u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Državama. Državna večera je Bajdenova prva ove godine.

Rebrasti biftek, cvjetovi trešnje i muzika Pola Sajmona takođe su dio večere.

Više od 200 gostiju iz obje zemlje - iz politike, vlade, biznisa i zabave večeraće obrok koji je smišljen da istakne "blagodet proljeća" u Japanu i Sjedinjenim Državama: prvo jelo kuće - sušeni losos inspirisan kalifornijskom rolnom i predjelom od rebrastog bifteka sa puterom od šišito-bibera, fava-pasuljem, pečurkama i lukom. Desert je slana karamel torta od pistaća s "matcha ganacheom" i sladoledom od višanja.

Neko od omiljenog cvijeća Džil Bajden, uključujući slatki grašak, ruže i božure, raspoređeno je pored uvezenih cvjetova trešnje da bi ukrasili mješavinu okruglih i pravougaonih stolova za večeru u Istočnoj sobi u nijansama ružičaste. Nekoliko cvjetnih centralnih djelova je na visini od 1,8 metara.

Stolovi su postavljeni u mješavini ambijenta koja predstavlja stilove administracija predsjednika Lindona B. Džonsona i Džordža V. Buša. Stakleni i svileni leptiri će "plijesati" preko stolova.

Poslije večere nastupiće Pol Sajmon. On je jedan od omiljenih umjetnika Džil Bajden - saopštila je Bijela kuća i dodala da ga je izabrala kao poseban omaž Kišidi jer se i on divi Sajmonovom djelu.

Sajmonova karijera traje šest decenija, uključujući i nastup u duetu s njegovim prijateljem iz djetinjstva Artom Garfankelom. Taj 82-godišnjak iz Nju Džersija zaradio je mnoga priznanja, uključujući više Gremija i mjesto u Kući slavnih rokenrola.

Zabavu će obijezbediti i kamerni orkestar Marinaca "The President’s Own", "Army Rolling Strings" i "Air Force Strings".

Kišida će biti peti svjetski lider koga je Bajden počastio državnom večerom, a prehodni su bili premijeri Francuske, Južne Koreje, Indije i Australije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније