Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

18. 10. 2023. 21:24 >> 21:24

IZ BRONZANOG DOBA

Ploča stara 4.000 godina mogla bi da bude mapa do zakopanog blaga

Misteriozne gravure na drevnoj kamenoj ploči, koja je dugo bila smještena u skladište drevnog zamka, mogle bi otkriti lokaciju davno izgubljenog blaga iz Bronzanog doba, piše Biznis Insajder.

Nova analiza Sen-Belek ploče, koja je bila zaboravljena otkako je prvi put otkrivena ranih 1900-ih, sugeriše da bi mogla da ukaže na lokaciju zaboravljenih lokaliteta iz bronzanog doba koji datiraju između 2.150 i 1.600 prije nove ere.

„Korišćenje mape za pokušaj pronalaženja arheoloških nalazišta je odličan pristup. To do sada nijesmo radili, a to je mapa koja bi nas mogla odvesti do nekakvog blaga“, rekao je Ivan Paile, profesor na Univerzitetu Zapadne Bretanje, za agenciju Frans pres (AFP), prenio je Sajens alert.

Tajne iz Bronzanog doba
Pol du Šatelije, arheolog iz kasnih 1800-ih, bio je zapanjen dubokim značajem ovog velikog kamenog bloka, poznatog kao ploča Sen-Belek, kada ga je prvi put otkrio pored drevne grobne humke u Bretanji, na zapadnoj obali Francuske 1900. godine.

Oduševio se delikatnim gravurama krugova i linija „izvanrednog spomenika“, ali nije znao šta da uradi s njim, navodi se u tekstu koji je objavljen 2021. godine u The Conversation.

Nažalost, otišao je u grob, a nije otkrio tajne misteriozne stijene.

Ploča je ostala u skladištu Šatelijeovog zamka i predata je Francuskom muzeju nacionalne arheologije nakon njegove smrti 1911. godine.

Samo vijek kasnije možda je otkriveno skriveno značenje praistorijskih gravura.

Stručnjaci su izvršili detaljnu analizu gravura, uključujući skeniranje stijene 3D skenerom.

Kako sada imamo tehnologiju da tačno znamo kako neko područje izgleda odozgo, značaj linija i izbočina u ploči postao je odmah očigledan, rekao je Paile, koji je vodio analizu ploče, za AFP.

Naučnici su pronašli 80% podudaranja sa rijekama i planinama u oblasti Rudualek u Bretanji.

Ako se nalazi potvrde, ovo će biti najstariji kartografski prikaz teritorije u Evropi.

Naučnici se sada nadaju da će otkriti posljednje tajne mape, kako bi pronašli nova arheološka nalazišta iz Bronzanog doba.

„Ono što nam sada nedostaje je ključ mape, dekoder“, rekao je Kleman Nikolas, vodeći istraživač iskopavanja sa Univerziteta Bornmut, za istraživački institut Inrap 2021. godine.

Usponi bi, kako vjeruju, mogle biti humke, kuće, pa čak i mineralna nalazišta, prenio je AFP.

Posljednjih nekoliko nedjelja, istraživači su iskopavali lokaciju na kojoj je prvobitno pronađena ploča kako bi se bolje datiralo otkriće, rekao je Paile za AFP.

Iskopavanje je otkrilo neke izgubljene djelove ploče koje su bile otkinute i ostavljene.

Mapu je vjerovatno koristio despotski vladar iz Bronzanog doba
Mapa bi mogla da ukaže na put do groba princa, smatraju iz Nacionalnog arheološkog muzeja.

Vjerovatno je da ga je nekada koristio princ iz ranog bronzanog doba koji bi uputio malu vojnu frakciju da nasilno upravlja tim područjem.

Takvi vladari su obično sahranjivani sa bronzanim bodežima, vrhovima strijela, a ponekad i zlatnim predmetima.

Činjenica da je „karta“ neoprezno razbijena na komade da bi se koristila kao građevinski materijal mogla bi biti znak da je prinčevoj vlasti na tom području došao kraj.

„Gravirana ploča više nije imala smisla i bila je osuđena na propast tako što je bila razbijena i korišćena kao građevinski materijal“, rekao je Nikolas, prenosi AFP.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније