Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Revija Fokus Press ]

07. 09. 2023. 07:10 >> 18:03

NEOBIČNI GOSTI VUKSANAJA

Klintonovi molili Gusinjane da im prodaju kuću

Kada je Hilari Klinton prije dvadesetak godina ugledala kuću porodice Vuksanaj na ekskluzivnoj lokaciji u Vestčesteru, odmah je poželjela da je kupi. Anagažovala je agenta za nekretnine i sa ćerkom i majkom zakucala na vrata ove porodice porijeklom iz Gusinja, koja je u SAD doselila 1967. godine.

Kuća nije bila na prodaju, ali Hilari je bila uporna u nagovaranju da je prodaju. Zato je sljedeći put došla sa, ni manje ni više, nego svojim suprugom Bilom, američkim predsjednikom, piše Revija Fokus Press.

Mada je odmah bilo jasno da o prodaji nema riječi, Klintonovi su tada napravili protokolarni presedan, kada je Hilari prihvatila da, nakon obilaska kuće, popije kafu sa domaćinima, a kratka posjeta se pretvorila u dvočasovnu sjedeljku. Za to vrijeme novinari i kamermani njujorških televizija čekali su Bila i Hilari ispred...

A goste, koje mali broj Amerikanaca ima priliku da vidi uživo, a kamoli da sa njima pije kafu, dočekala su braća Vuksan i Kolja sa suprugama Miroslavom i Milicom. I to ne bilo kako, već na način kako bi to uradili da su Klintonovi došli u Gusinje - uz tursku kafu, ratluk, sir, domaći pršut i šljivu. I, kažu Vuksanaji, sve im se svidjelo. Za uspomenu na nesvakidašnju posjetu Vuksanaji su se slikali sa Klintonovima, a i danas se s ljubavlju i zadovoljstvom sjećaju tog dana.

Vuksan Vuksanaj je rođen u selu Koljenovići kod Gusinja 1. januara 1943. godine. Kao dječak rano je ostao bez oca i stričeva koje su, kako kaže, ubili albanski komunisti. Bile su to godine tuge, gdje je Vuksan posebno zapamtio majkin i strinin plač, svake večeri nakon što bi stavile djecu da spavaju...

Iz Gusinja se preselio u Podgoricu 1958. godine, gdje je završio tehničku školu, radio u Zavodu za urbanizam, u fabrici Radoje Dakić“, u konstrukcionom birou...

"Mi smo živjeli odlično. Imali smo kuću u Podgorici. Ali, ujak nam je pisao da dođemo u Ameriku i preko noći smo riješili da napustimo Jugoslaviju", priča Vuksanaj za Portal Revije Fokus.

Te 1967. godine, u strogoj tajnosti, sa majkom Marijom, suprugom Miroslavom Darmanović, trogodišnjim
sinom Pavlem, bratom Koljom i snahom Milicom Radonjić, koja je bila trudna, otišao je u Italiju. To je tada bila jedina zemlja za koju je mogla da se dobije viza. Potom su otišli u Ameriku.

Na aerodromu Kenedi su stigli 31. decembra, a Novu godinu i Vuksanov rođendan proslavili u Bruklinu kod rođaka Đerđa, koji im je pomogao da se snađu.

"Nismo znali ni riječ engleskog jezika. Malo po malo, tek nakon nekoliko mjeseci već nam je bilo bolje u svakom pogledu. Radili smo godinu dana kao stolari, izrađivali kovčege za mrtvace", pričaju Vuksanaji.

Zarada im je bila loša – 16 dolara nedjeljno, pa su morali da rade po jedan ili čak dva dodatna posla.

Napornim radom i štednjom, ali prvenstveno slogom, braća Vuksanaj su uspjeli da nakon nekoliko godina kupe zgradu sa 25 apartmana i četiri prodavnice. A zatim je slijedila kupovina drugih zgrada.

Kako tada – tako i danas. Vuksan i Kolja sve rade zajedno, žive u istoj kući kojoj je oduvijek vladala sloga, tolerancija i razumijevanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније