Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ M.M.Lj. ]

18. 03. 2023. 15:39 >> 15:44

PARIZ

Notrdam Dam jedna od prvih katedrala u čijoj je izgradnji korišćeno gvožće

Požar u katedrali Notr Dam 2019. omogućio je istraživaču Maksimeu Le Hetitijeru i drugim kolegama pristup određenim područjima i djelovima arheološkog nalazišta koji su nekada bili skriveni kako bi pronašli brojne željezne spajalice korišćene u izgradnji.

Restauracija Notr Dama, nakon požara 2019. godine koji je teško oštetio katedralu, otkrila je da je ovo mjesto u Parizu "prva poznata gotička katedrala u kojoj se gvožđe masovno koristilo kao pravi građevinski materijal za vezivanje kamenja tokom cijele njene izgradnje", navodi nedavna studija koju je sproveo pariški Univerzitet.

Recenzirana studija, objavljena u časopisu Plos One, navodi da se šest gvozdenih spojnica korišćenih za konstrukciju katedrale moglo datirati zahvaljujući "razvoju inovativne metodologije temeljene na radiokarbonskom datiranju" u 12. i 13. stoljeća.

Hemijske analize materijala koje su proveli istraživači otkrivaju da potiče iz srednjovjekovnog pariškog gradilišta i sugerišu da su gvozdene spojnice korištene u najranijim fazama procesa izgradnje Notr Dama u 1160-ima.

Zašto je istraživanje važno?

Istraživanje je važno jer bi takođe moglo pružiti bolji uvid u trgovinu gvožđem i cirkulaciju u Parizu iz 12. i 13. vijeka.

Međutim, autori studije napomenuli su da je potrebno više analiza uzoraka gvožđa na tom mjestu kako bi proširili svoje istraživanje na tržištu gvožđa u glavnom gradu Francuske.

Ono što oni znaju jeste da se mnoge željezne spojnice mogu iskovati spajanjem komada gvožđa koji su pronađeni iz različitih izvorasnabdijevanja, piše Jerusalem Post.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније