Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Ч.Ј. [ RTS ]

18. 02. 2023. 23:13   >>  23:07

SEDMI NAJTOPLIJI U ISTORIJI MJERENjA

I ovaj januar među najtoplijim, ugrožen led oko Antarktika

Januar 2023. bio je sedmi na listi najtoplijih na planeti u istoriji mjerenja, treći među najtoplijim u Evropi. Ukupna površina morskog leda na obje hemisfere najmanja je od kako postoje satelitska mjerenja.

Prema podacima Evropske službe za klimatske promjene Kopernikus i američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu, obim morskog leda na Antarktiku bio je najmanji zabilježen u januaru, a na Arktiku treći na popisu najmanjih.

Upravo obim morskog leda jedan je od klimatskih pokazatelja koje koristi Svjetska meteorološka organizacija u izvještajima o stanju globalne klime. A svjetski nivo mora nezaustavljivo raste.

„U svakom scenariju, zemlje poput Bangladeša, Kine, Indije i Holandije su u opasnosti. Megagradovi na svim kontinentima suočiće se sa ozbiljnim uticajima, uključujući Kairo, Lagos, Maputo, Bangkok, Daku, Džakartu, Mumbaj, Šangaj, Kopenhagen, London, Los Anđeles, Njujork, Buenos Ajres i Santjago. Opasnost je posebno akutna za skoro 900 miliona ljudi koji žive u priobalnim zonama na niskim nadmorskim visinama – to je svaki deseti čovjek na Zemlji“, rekao je Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Da se klimatska kriza ne smiruje, ukazuje temperaturni trend. Proteklih osam godina su najtoplije na planeti.

Arktik se zagrijava više nego dvostruko brže od globalnog prosjeka. Tamo se morski led dramatično povukao tokom 44-godišnjeg satelitskog praćenja. Od 1979. godine, januar je izgubio 1,89 miliona kvadratnih kilometara, što je oko dva puta više od površine Njemačke.

Svake godine, u ovo doba, ljeto izjeda morski led oko Antarktika. Ali ove godine je Zapadni Antarktik posebno bio topliji, a to je, u kombinaciji sa jakim vjetrovima i velikim talasima, pomoglo da se stvore ogromne oblasti bez leda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније