Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Т.Г. [ Beta ]

03. 02. 2023. 17:28 >> 17:23

I 837 OTISAKA PEČATA

Otkriveno više od 10.000 bambusovih skripti u Junanu

Više od 10.000 skripti od bambusa, među kojima oko 1.300 sa pisanim slovima i 837 otisaka pečata koji datiraju iz vremena dinastije Han (202. prije nove ere - 220. nove ere) pronađeno je u provinciji Junan, u jugozapadnoj Kini, objavio je pokrajinski institut za kulturne relikvije i arheologiju.

To novo otkriće, kako prenosi Sinhua, ukazuje na to da je centralna vlada dinastije Zapadni Han (202. prije nove ere - 25. nove ere) vršila administrativnu vlast nad regionom Junan u to vrijeme, što predstavlja važan fizički dokaz za formiranje i razvoj ujedinjene multietničke Kine.

Artefakti su otkriveni na lokaciji Hebosuo, u okrugu Đining u Kunmingu, glavnom gradu Junana i jezgru stambene oblasti drevnog regiona Junan. Od 2021. godine, u Hebosuu je pronađeno više od 600 istorijskih lokaliteta, uključujući jame pepela, ruševine kuća, grobnice, bunare i ostatke puta.

Značajno je da je većina otisaka pečata otkrivenih na tom mjestu imala zvanične pečate, sa kineskim slovima koji pokrivaju imena 20 od 24 okruga kojima je upravljao drevni region Junan, saopštio je institut.

Prema istorijskim dokumentima, dinastija Han je vladala regionom Junan još 109. godine prije nove ere, a drevno kraljevstvo Junan je od tada postalo dio multietničke Kine.

Trenutno, arheolozi još pokušavaju da otkriju lokaciju prijestonice drevnog Junana, za koju se vjeruje da se nalazi u blizini lokacije Hebosuo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније