Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ Indeks.hr ]

17. 11. 2022. 18:43   >>  18:54

NAUČNICI UPOZORAVAJU

Otapanje lednika moglo bi osloboditi tone bakterija

Ogromne količine bakterija bi zbog topljenja lednika mogle završiti u svjetskim morima, upozoravaju naučnici. Među njima bi se mogli naći i potencijalno opasni patogeni, javlja BBC.

Lednici su velike mase leda formirane stotinama ili hiljadama godina, a zbog klimatskih promjena sada se tope zabrinjavajućom brzinom. Zbog njihovog topljenja podigao se i nivo mora.

Istraživači sa Univerziteta "Aberistvit" proučavali su vodu s lednika širom Europe, Sjeverne Amerike i s dva mjesta na Grenlandu.

Kažu da je njihova studija još jednom pokazala da se što prije moramo uhvatiti u koštac s klimatskim promjenama. Istraživački tim procjenjuje da bi kroz sljedećih 80 godina u vodu moglo biti otpušteno više od 100.000 tona mikroba. Taj broj može se usporediti s brojem svih ljudskih ćelija na Zemlji.

Mikrobiolog Endrju Edvards kazao je da je ovo istraživanje prvi put pokazalo koliko je zapravo mikroorganizama "zarobljeno" u lednicima.

"Broj otpuštenih mikroorganizama zavisiće od toga koliko će se brzo topiti, to jest, koliko brzo će se zagrijavati planeta", dodao je.

Analize tima temelje se na "umjerenom" scenariju zatopljenja, koji je razvio međunarodni panel klimatskih stručnjaka IPCC. Oni procjenjuju da će temperatura na Zemlji do 2100. godine u prosjeku porasti za 2 do 3 stepena Celzijeva.

Povećanjem dotoka vode s lednika u svjetske rijeke, jezera i mora, mogao bi se značajno pogoršati kvalitet vode, objašnjava Edvards.

No nakon nekoliko decenija lednici će se potpuno otopiti.

"Na svijetu postoji oko 200.000 slivova koje napaja lednička voda. Neki od njih vrlo su osjetljiva okruženja, slabo razvijena po pitanju hranjivih tvari", tvrdi on.

"Drugi su pak izvor prihoda za milijarde ljudi čiji opstanak zavisi od vode koja dolazi iz ovih lednika. Lednike smatramo ogromnim zalihama vode, ali trebamo biti svjesni da su oni takođe posebni ekosistemi", dodao je.

Kaže da u lednicima postoji hiljade mikroorganizama, od kojih bi neki mogli biti opasni za ljude.

"Rizik za to je vrlo malen, ali i dalje je potrebno to detaljno istražiti", zaključuje.

Slično kaže i istraživač dr Tristram Irvine-Fin.

"Tokom sljedećih nekoliko decenija dogodiće se topljenje lednika, moramo poraditi na svom znanju o stanju i sudbini ovih ekosistema. Kada to budemo bolje razumjeli, bolje ćemo moći predvidjeti uticaj klimatskih promjena na lednike i mikroorganizme koje će njihovo topljenje otpustiti u okolinu", kaže ova stručnjak.

Otkrića ovog istraživanja objavljena su u časopisu Nature Communications Earth & Environment.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније