Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.M. [ N1 ]

05. 08. 2022. 18:06   >>  18:03

SAMOUBILAČKI POHODI NA MON BLAN

Planinari da plate depozit za troškove spasavanja i eventualne sahrane

Uslovi na Mon Blanu su toliko opasni da bi planinari trebalo da plate depozit od 15.000 eura kako bi pokrili troškove spasavanja i eventualne sahrane, rekao je Žan-Mark Peleks, gradonačelnik Sen Žervea, mjesta u podnožju najviše planine zapadne Evrope.

Oni koji su ignorisali upozorenja i krenuli rutom Gute uz planinu igrali su „ruski rulet“, rekao je Peleks. On je dodao da je prosječna cijena spasavanja na planini 10.000 eura, a troškovi sahrane 5.000 eura.

„Neprihvatljivo je da francuski poreski obveznici pokriju te troškove“, istakao je gradonačelnik.

Peleks je rekao da planinski vodiči odbijaju da vode penjače popularnom rutom Gute, poznatom kao Kraljevski put – iz Sen Žervea ili obližnjeg alpskog turističkog mesta Šamonija. Njihova odluka je na snazi najranije do sredine avgusta.

Međutim, tu su „pseudo planinari“, kako ih je Peleks nazvao, koji na svoju ruku kreću u osvajanje vrhova noseći „smrt u rancu“.

On je za BBC rekao da želi da ljudi reaguju, da shvate da je danas veoma opasno, čak samoubilački, penjati se na taj vrh.

Mon Blan je visok 4.807 metara i ima 11 vrhova koji su iznad 4.000 metara.

Manjak snijega tokom zime i izuzetno visoke temperature ovog leta destabilizovali su stijene i učinili da se pukotine u njima mnogo teže prelaze. Visoka temperatura izazvala je topljenje glečera u Alpima, zbog čega je povećan rizik od lavina, a toplotni talas je izazvao i česte odrone kamenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније