Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

O.Z. [ Beta ]

03. 07. 2022. 08:34 >> 08:32

DJELO S KRAJA 18. VIJEKA

Bista mladog Napoleona Bonaparte na aukciji u Londonu

Kolekcionar koji je kupio bistu tada anonimnog čovjeka, našao se sa skulpturom mladog Napoleona Bonaparte koju je izradio poznati umjetnik, saopštila je aukcijska kuća Sotbi (Sotheby's) koja će je ponuditi na aukciju 5. jula u Londonu.

Sotbi procjenjuje djelo između 120.000 i 180.000 funti (138.000 i 208.000 eura).

"Bistu je 2020. kupio njen sadašnji vlasnik, a bila je jednostavno opisana kao bista anonimne osobe", navela je aukcijska kuća i dodala da je nalazom stručnjaka utvrđeno da je riječ o Napoleonu koji je tada imao 28 godine.

Bista od bijelog mermera sa podnožjem od crnog mermera djelo je Đuzepea Frankija, vajara neoklasicizma.

"Identitet i vajara i modela danas se može potvrditi zahvaljujući istraživanju koje je sproveo Olivije Il (Olivier Ihl), profesor istorijske sociologije i počasni direktor Instituta za političke studije u Grenoblu i jedan od stručnjaka tog perioda", navodi Sotbi.

Prema naučniku, Bonaparta je naručio bistu tokom večere sa Frankijem u maju 1797. u Milanu, nekoliko dana poslije pada Mletačke republike.

Mladi general vidjeće skulpturu u novembru 1797. u Ženevi, gradu koji je Francuska anektirala u aprilu 1798. godine. Djelo će tu ostati 20 godina.

U avgustu 1818. godine, tu nepoželjnu bistu svrgnutog cara, zatočenog na ostrvu Sveta Jelena, kupio je po niskoj cijeni jedan Britanac koji je skulpturu prebacio u Veliku Britaniju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније