Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

O.Z.

24. 11. 2021. 09:40 >> 09:41

RUKOM PISANE

Ajnštajnove bilješke prodate za 13,7 miliona dolara

Bilješke Alberta Ajnštajna prodate su za nevjerovatnih 13,7 miliona dolara na aukciji u Parizu, piše Skaj Njuz (Sky News).

Bilješke sadrže 54 stranice naučnikovog rukopisa te predstavljaju jedan od ukupno dva poznata radna dokumenta u kojima je razrađivao svoju čuvenu teoriju relativiteta, prenosi potal Kliks.

Organizatori aukcije su procijenili vrijednost bilješki između 2,3-3,4 miliona dolara. U radu na ovim bilješkama učestvovao je tokom 1913. i 1914. godine i švajcarski fizičar Beso, Ajnštajnov bliski prijatelj.

"Ajnštajn je čuvao rijetke dokumente, vrlo je malo onih koje su kreirane prije 1919. godine - a još uvijek postoje. Zbog toga je nevjerovatno da su ove bilješke opstale do danas", rekli su organizatori.

Dodaju da je posebna i činjenica da se u radu vide jasne greške i precrtavanja, što dokazuje da je čak i genijalni naučnik poput Ajnštajna pravili greške tokom razrađivanja svojih teorija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније