Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Klix.ba [ B.B. ]

15. 09. 2021. 22:33   >>  22:46

AUKCIJA U ŠVAJCARSKOJ

Meklarenov bolid iz 2002. na prodaji

Fanovi Formule 1 s dubokim džepovima imaju fantastičnu priliku da posjeduju dio istorije, jer ove sedmice će u Sent Moricu u Švajcarskoj biti održana aukcija na kojoj će biti prodat Meklarenov bolid MP4-17 koji se počeo koristiti u sezoni Formule 1 2002. godine. Bolidom je upravljao tadašnji vozač "McLaren-Mercedesa" Kimi Raikonen, koji trenutno vozi za Alfa Romeom i koji odlazi u penziju na kraju sezone.

Očekuje se da će bolid biti prodat po cijeni između 2 i 2,5 miliona franaka na aukciji koja se održava 17. septembra.

Bolid nosi broj šasije MP4-17A-06 i bio je korišten kao rezervni u prve tri utrke sezone, a potom je debitovao na utrci za Veliku nagradu Evrope. Tada je slavni finski vozač Raikonen završio na trećoj poziciji. Nakon kvara motora na narednoj utrci, Raikonen je osvojio drugu poziciju na utrci za Veliku nagradu Francuske, dok je njegov tadašnji timski kolega David Koulthard bio treći.

Meklaren nije mogao na vrijeme pripremiti novi bolid za novu sezonu, pa je postojeći unaprijeđen na MP4-17D specifikacije. Koulthard ga je dovezao do pobjede na otvaranju sezone u Australiji, a nakon što je služio kao testni bolid za naredne dvije utrke, Raikonen se ponovo našao u kokpitu na utrci za Veliku nagradu San Marina, te je završio na drugoj poziciji. Tu sezonu je okončao drugim mjestom na stazi Suzuka u Japanu u istom bolidu.

Bolid je dizajnirao Adrian Newey zajedno sa Mikeom Coughlanom, Neilom Oatleyjem i Peterom Prodromouom. Pokreće ga 3,0-litarski Mercedes-Benz FO110M V10 motor koji razvija 845 pri 18.500 rpm. Uparen je sa sedmostepenim automatskim sekvencijalnim mjenjačem koji je dizajnirao McLaren, dok elektroniku potpisuje TAG. Bolid nosi originalno West ruho, ima Enkei točkove s Michelin gumama te Hitco kočione diskove s AP Racing kočionim kliještima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније