Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ n1 ]

17. 09. 2024. 09:54 >> 09:54

NOVO ISTRAŽIVANJE

Vaj-faj može da dekodira skrivene riječi

Vaj-faj signali mogu mnogo više od prenosa striming filmova i muzike po kući- oni mogu da posluže i za identifikaciju oblika kroz čvrste zidove kao što je pokazano u nedavnim eksperimentima.

 


Mogućnost da Vaj-faj uoči kretanje kroz zidove je ranije pokazana, ali tehnologija se bori sa uočavanjem svega što nije u pokretu. Da bi prevazišli to ograničenje, istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari dizajnirali su Vaj-faj podešavanje da se koncentrišu posebno na ivice objekata, slično kao što bi osoba mogla da nacrta konturni crtež. Istraživači su primijenili Geometrijsku teoriju difrakcije koja opisuje ponašanje talasa dok udaraju o ivice objekata – izazivajući smetnje ili difrakcije u talasima.

Inženjer elektrotehnike i računarstva Isamin Mostofi nazvao je postavku oblika koju su dobili on i njegove kolege- Vifrakt. Naime, koristeći podatke sa ivica koje imaju jako očitavanje, naučnici su uspjeli da poboljšaju sposobnost sistema da detektuje ivice sa slabijim očitavanjem, možda dalje od predajnika ili na skrivenom mjestu.

„Jednom kada pronađemo ivične tačke visoke pouzdanosti preko predloženog jezgra za snimanje, zatim propagiramo njihove informacije do ostatka tačaka koristeći Bajesovu propagaciju informacija”, kaže inženjer elektrotehnike Anurag Palaprolu koji je učestvovao u eksperimentu.

Kako piše Science alert još je potrebno mnogo finog podešavanja, ali sistem već može da prepozna velika slova. Na kraju, može se koristiti bilo gdje, od spasavanja u katastrofama do nadgledanja pametnih kuća i očitavanja unutar prostorija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније