Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

17. 07. 2024. 11:57 >> 11:57

ASTRONOMIJA

Objavljen katalog čudnih planeta

Dok su hiljade planeta otkrivene oko drugih zvijezda, o njima se relativno malo zna. NASA-in katalog sa 126 egzotičnih, novootkrivenih svjetova uključuje detaljna mjerenja koja omogućuju poređenje s našim sunčevim sistemom.

Katalog detaljno opisuje fascinantnu mješavinu tipova planeta izvan našeg Sunčevog sistema, od rijetkih svjetova s ekstremnim okruženjima, do onih koji bi mogli podržati život.

Planete je analizirao veliki, međunarodni tim naučnika koristeći NASA-in satelit za istraživanje tranzitne egzoplanete (TESS) u saradnji s opservatorijom V.M. Kek na Maunakei, na Havajima.

"Relativno malo prethodno poznatih egzoplaneta ima izmjerenu masu i prečnik. Kombinacija tih mjerenja govori nam od čega bi planete mogle biti napravljene i kako su nastale", rekao je Stiven Kejn, astrofizičar UC Riversajda i glavni istraživač istraživanja TESS-Kek.

"S tim informacijama možemo početi da odgovaramo na pitanja o tome gdje se naš Sunčev sistem uklapa u veliku tapiseriju drugih planetarnih sistema", rekao je Kane.

Istraživački tim proveo je tri godine razvijajući katalog. Analizirali su više od 13.000 mjerenja radijalne brzine (RV) kako bi izračunali mase 120 potvrđenih planeta, plus šest planeta kandidata, razmještenih po sjevernom nebu.

Iako same planete nijesu vidljive, imaju vidljiv učinak. Dok kruže, planete privlače svoje zvijezde domaćine, uzrokujući da se "klimaju". Kada se zvijezda kreće prema teleskopu, njena vidljiva svjetlost postaje malo plavija; Kad se odmakne od nas, svjetlo se pomiče malo crvenije.

Ovo je slično ponašanju zvuka. Zbog Doplerovog efekta, sirena vatrogasnog vozila postaje viša dok putuje bliže i zvuči niže dok vozi dalje.

"Ova mjerenja RV-a omogućuju astronomima da otkriju i nauče svojstva tih egzoplanetarnih sistema. Kada vidimo zvijezdu kako se uredno klima naprijed-nazad, možemo pretpostaviti prisutnost planeta u orbiti i izmjeriti njihovu masu", rekao je Ian Krosfild, astrofizičar i koautor kataloga s Univerziteta Kanzas, prenosi Sajens Dejli.

Nekoliko planeta u istraživanju TESS-Keck ističu se kao kamen temeljac za produbljivanje razumijevanja astronoma o različitim načinima na koje se planete formiraju i razvijaju.

Srodni anketni rad čija je autorka diplomirana studentkinja UCR Mišel Hil najavljuje otkriće dvije nove planete koje kruže oko zvijezde kao što je naše Sunce. Prva je "pod-Saturnova" planeta sa masom i prečnikom koji se nalazi između onih kao kod Neptuna i Saturna.

"U toku je rasprava o tome jesu li supsaturnske planete doista rijetke, ili smo samo loši u pronalaženju takvih planeta", rekao je Hil. "Dakle, planeta, TOI-1386 b, važan je dodatak tom demografskom skupu planeta."

TOI-1386 b treba samo 26 dana da obiđe oko svoje zvijezde. U međuvremenu njegovom susjedu, planeti s masom bliskom Saturnovoj, treba 227 dana da obiđe oko iste zvijezde.

Drugi anketni rad čija je autorka studentkinja UCR-a Daria Pidorodetska opisuje planetu otprilike upola manju od Neptuna kojoj treba samo 19 dana da obiđe oko svoje zvijezde, koja je slična našem Suncu.

"Planete manje od Neptuna, ali veće od Zemlje, najrasprostranjeniji su svjetovi u našoj galaksiji, ali ih nema u našem Sunčevom sistemu. Svaki put kada se otkrije nova, podsjećamo se koliko je raznolik naš Svemir i da je naše postojanje u svemiru možda jedinstvenije nego što možemo razumjeti", rekla je Pidorodetska.

Ima puno zvijezda koje nijesu slične našem Suncu. Ako naučnici žele napraviti prikladna poređenja između našeg svijeta i drugih, moraju pronaći zvijezde slične dobi, veličine i mase. "Tada možemo upoređivati jabuku s jabukom", rekao je Kejn.

Planete s još ekstremnijim, ultra kratkim orbitama oko zvijezda, za razliku od našeg Sunca, takođe su detaljno opisane u katalogu. Jedan je tako blizu svoje narandžaste patuljaste zvijezde da završava orbitu za manje od 12 sati.

"TOI-1798 c kruži oko svoje zvijezde tako brzo da jedna godina na toj planeti traje manje od pola dana na Zemlji. Zbog njihove blizine zvijezdama domaćinima, planete poput te takođe su ultra vruće - primajući više od 3.000 puta veću radijaciju od Sunca koju Zemlja prima od Sunca", rekao je Aleks Polanski, student fizike i astronomije na Univerzitetu Kanzas i glavni autor kataloškog rada.

"Postojanje u tom ekstremnom okruženju znači da je ta planeta vjerovatno izgubila svaku atmosferu koju je u početku stvorila", rekao je Polanski.

U krajnjem, novi katalog predstavlja veliki doprinos kako NASA-inoj misiji TESS, tako i odgovoru na pitanje jesu li druge planete sposobne ugostiti život kakav poznajemo.

"Jesmo li jedinstveni? Naš novi masovni katalog predstavlja veliki korak prema odgovoru na to pitanje", rekao je Kejn.

Preveo i priredio: S. Đurđić

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније