Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

P.R. [ Anadolija ]

04. 07. 2024. 13:36 >> 13:35
Čitaj mi:

DVIJE GODINE RADIO NA PROTOTIPU

Nigerijski srednjoškolac razvio senzorske naočare za slijepe i slabovidne

Kalifa Aminu, 17-godišnjak koji živi u saveznoj državi Kano na sjeveru Nigerije, razvio je senzorske naočare kako bi pomogao slijepim i slabovidnim osobama da hodaju sami.

Ovaj nigerijski srednjoškolac je dvije godine proveo radeći na prototipu naočara čiji senzori mogu pomoći slabovidnim osobama da se lakše i bezbjednije kreću.

Naočare se sastoje od ultrazvučnih i infracrvenih senzora koji brzo otkrivaju objekte koji se približavaju i aktiviraju alarmni sistem.

Entuzijastični tinejdžer Aminu je u razgovoru s novinarom Anadolije istakao da je na ideju senzorskih naočara došao iz filantropskih razloga s obzirom da živi u kvartu koji je lokalno poznat kao "kvart slijepih", jer u njemu živi veliki broj slabovidnih osoba.

"Gledao sam kako se muče pri kretanju s bijelim štapom. Mnogo je takvih u mom kvartu. Želja mi je bila da im nekako pomognem. Ne mogu izlaziti iz kuća bez pomoći drugih osoba i teško im je. Sa mojim senzorskim naočarama će moći samostalno da izlaze iz kuća i kreću se", kazao je Aminu.

Napravio je naočale koje su lagane i vrlo jednostavne za koristiti.

"Vrlo jednostavno, senzori na naočarama detektuju objekte i upozoravaju onog ko ih nosi", rekao je 17-godišnji Aminu.

Aminu je u ovaj inovatorski projekt uložio dvije godine truda, a uporedo je morao i raditi kako bi zaradio novac kojim je kupovao potrebnu opremu.

Uvjeren da njegove naočare mogu olakšati život slijepim i slabovidnim osobama, Aminu je kazao da se nada da će one ubrzo biti u masovnoj proizvodnji i dostupne ljudima kojima su potrebne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније