Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

29. 05. 2024. 06:52 >> 06:52
Čitaj mi:

FARMAKOLOGIJA

Jednostavan način da se povežu atomi ugljenika

Aktivni sastojak mnogih lijekova je ono što je poznato kao mali molekul: veći od molekula vode, mnogo manji od antitijela i uglavnom izrgađen od ugljenika. Teško je, međutim, napraviti te molekule, ako im je potreban kvartarni ugljenik - atom ugljenika povezan s četiri druga atoma ugljenika.

Sada su, međutim, naučnici Skrips Risrča otkrili potencijalni isplativ način proizvodnje tih intrigantnih molekula.

U novim nalazima, koji su objavljeni u Sajensu, hemičari pokazuju da je moguće pretvoriti hemikalije za sirovine u kvartarni ugljenik pomoću jednog jeftinog katalizatora na bazi gvožđa.

Taj metod mogao bi koristiti proizvođačima lijekova čineći molekule jeftinijima i lakšima za proizvodnju u malim i velikim količinama.

"Kvartarni ugljenikovi molekuli sveprisutni su u različitim područjima istraživanja - od otkrića lijekova, do nauke o materijalima", kaže prvi autor Natan Dao, doktorand na Skrips Risrču.

"Međutim, sinteza kvartarnog ugljenika dugogodišnji je izazov na području organske hemije, koji obično zahtijeva brojne korake i oslanja se na teške uslove ili manje dostupne polazne materijale."

Osim Daoa, među prvim autorima studije bili su Džu-Čeng Gan i Bendžiang Žang, prenosi Sajens Dejli.

Katalizatori su supstance koje se koriste za ubrzavanje hemijske reakcije.

Ponekad je potrebno nekoliko različitih katalizatora za pospješivanje određene reakcije i postizanje željenog rezultata. Ali, katalizatori mogu biti vrlo skupi i ne reaguju uvijek kako je predviđeno - i što se više katalizatora koristi, to se više otpada proizvodi.

No, naučnici su utvrdili da jedan katalizator može izvesti više ključnih uloga.

"Komplikovana hemijska reakcija često zahtijeva mnoge komponente u interakciji", prema  doktoru Rajanu Šenviju, profesoru na Odjeljenju za hemiju u SR-u.

"Prednost ovog rada je što je nevjerovatno jednostavan."

Tim je identifikovao jednostavne uslove za pretvaranje karboksilnih kiselina i olefina, dvije glavne klase hemijskih sirovina - ili sirovina koje pokreću mašinu ili industrijski proces - u kvartarni ugljenik korišćenjem jeftinog katalizatora na bazi gvožđa.

Osim toga, tih hemijskih sirovina ne samo da ima u izobilju, već su i niske cijene.

Šenvi objašnjava:"Radovi su već bila u literaturi, ali niko ih prije nije objedinio."

Sveukupno, studija, koja je rađena u saradnji s laboratorijom višeg koautora Fila Barana, doktora Ričarda Lernera šefa katedre na Odjeljenju za hemiju u SR-a, naglašava stalnu ulogu hemije u razvoju moderne tehnologije i farmaceutike.

"Ovaj rad je još je upečatljiva demonstracija moći saradničke atmosfere u SR-u da otkrije nove transformacije koje mogu dramatično uticati na pojednostavljenje prakse organske sinteze", zaključio je Baran.

Preveo i priredio: S. Đurđić

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније