Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.B. [ N1 ]

23. 02. 2024. 08:14 >> 08:14
Čitaj mi:

AMERIČKA LETJELICA

Lender "Odisej" uspješno sletio na Mjesec

Lunarni lender "Odisej" postao je prva svemirska letjelica američke proizvodnje koja je sletjela na Mjesec u posljednjih 50 godina i počeo je da šalje podatke, saopštila je američka kompanija "Intuitive Machines".

Kompanija je navela da su inženjeri morali da prevaziđu probleme sa navigacijom kako bi izveli veoma teško slijetanje, kao i da se uskoro očekuju prve fotografije lendera sa površine Mjeseca, javio je CNN.

Američka svemirska agencija NASA objavila je na platformi X da je lender bez posade sletio na površinu Mjeseca i da se u letjelici nalaze instrumenti NASA-e, čiji će podaci omogućiti pripremu budućih istraživanja Mjeseca sa ljudskom posadom.

Misija lendera "Odisej" ima za cilj da procjeni okruženje južnog pola Mjeseca prije nego što, prema planu, na Zemljin satelit ode misija NASA-e sa posadom, krajem 2026. godine.

Američka lunarna misija prošlog mjeseca nije uspjela, pošto je svemirska letjelica "Peregrine One", lansirana u januaru sa ciljem slijetanja na Mjesec, uništena iznad Pacifika, jer se suočila sa problemima curenja pogonskog goriva.

Tu misiju je organizovala američka privatna kompanija Astrobotik.

"Odisej" je prva letjelica lansirana iz SAD koja je sletjela na površinu Mjeseca poslije misije "Apolo 17" 1972. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније