Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Klix.ba [ R.B. ]

15. 02. 2024. 11:15 >> 11:15
Čitaj mi:

TRAŽE ISTRAŽIVAČE

Kinezi planiraju da robot gradi ljudsko stanište na Mjesecu

Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) aktivno radi na unapređenju tehnoloških mogućnosti svoje Chang'e 8 misije, a kako bi postigla ovaj cilj, u potrazi je za partnerima među različitim istraživačkim institutima i kompanijama u namjeri da se razviju vrhunski instrumenti.

Misija Chang'e 8 će biti lansirana 2028. godine, a uključivaće slanje landera, rovera i operativnog multi-task robota na Mjesec. Očekuje se da će broj naučnih instrumenata za obavljanje opsežnih opservacija i prikupljanje ključnih podataka o lunarnoj površini iznositi ukupno 14. Sve ovo će biti od koristi za buduća istraživanja.

"Prilika za saradnju je otvorena za međunarodnu zajednicu i međunarodni partneri su dobrodošli kada je riječ o projektima vezanih za misiju CE-8", saopštila je CNSA.

Agencija trenutno prihvata predloge za razvoj devet instrumenata, kao i prijave za dizajniranje i razvoj robota teškog 100 kilograma sa sposobnošću "hvatanja, nošenja i postavljanja predmeta, kao i za korištenje lopate i nošenje lunarnog tla".

Robot bi koristio bateriju za napajanje i premještao bi instrumente i različite komponente iz svemirskih letjelica na lunarnu površinu. Osim toga, mora posjedovati sposobnost da pažljivo sastavlja objekte na lunarnoj površini, kao i da se kreće minimalnom brzinom od 400 metara na sat.

Očekuje se da će robot skupljati lunarne stijene i stavljati ih u uređaj visoke tehnologije, koji je dio rovera. Na ovaj način će se omogućiti analiza hemijskog sastava stijene i njena starost, što će pružiti uvid u geološku evoluciju Mjeseca.

Uz pomoć robota će se procjenjivati dodatne tehnologije vezane za mogući dugoročni boravak ljudi na Mjesecu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније