Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.B. [ Beta ]

25. 01. 2024. 09:16 >> 09:16

Samo 55 metara od cilja

Japanski svemirski modul sletio na Mjesec sa visokim stepenom preciznosti

Japanska mala svemirska letjelica SLIM koja je u subotu sletjela na Mjesec dotakla je tlo na oko 55 metara od svog cilja, što označava visoki nivo preciznosti, javila je danas Japanska agencija za istraživanje svemira Jaksa (Jaxa).

Time je postignut i cilj da modul sleti u krugu od 100 metara u odnosu na planirano mjesto slijetanja.

Japanska svemirska agencija takođe je danas objavila prve snimke slijetanja svoje sonde na Mjesec, što predstavlja veliki uspjeh za petu zemlja na svijetu koja je tu postavila modul. Japan je to uspio poslije SAD-a, Sovjetskog Saveza (sada Rusija), Kine i Indije.

Japanska misija imala je i ozbiljan nedostatak, problem sa solarnim panelima zbog čega je Jaksa morala da ugasi njegovo električno napajanje manje od tri sata poslije njegovog slijetanja na Mjesec, da bi štedjela baterije radi kasnijeg mogućeg ponovnog polijetanja.

Japanska agencija smatra da je moguće da će solarni paneli modula ponovo proraditi kada ugao Sunca na mjestu gdje je sletio bude promijenjen.

Modul je sletio u mali krater čiji je prečnik oko 300 metara, a nazvan je Šioli, a tu je mogao i da iskrca svoja dva mini rovera kojima treba da vrše analize.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније