Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Ч.Ј. [ RTS ]

25. 09. 2023. 08:21 >> 08:21

SEDAM GODINA I MILIJARDE KILOMETARA

Nasina letjelica konačno donijela uzorke iz svemira

Nakon što je tokom sedam godina prešla milijarde kilometara kako bi prikupila uzorke iz svemira, Nasina letjelica konačno se spustila na Zemljino tlo.

Nasina misija Oziris-Reks konačno je, poslije puta dugog oko 6,5 milijardi kilometara, donijela dragoceni sadržaj za ispitivanje. Svemirska letjelica je uspješno izbacila kapsulu koja sadrži uzorke asteroidnog kamena dok je prolazila u krugu od oko 100.000 kilometara od površine naše planete, saopštili su zvaničnici Nase.

U kanisteru bi trebalo da se nalazi kamenje i drugi materijal u količini od otprilike šolje za kafu, a koji je sakupljen sa asteroida Benu.

Ta „porcija svemirskog kamenja“ obilježiće najveće uzimanje vanzemaljskog materijala otkako su astronauti Apola donijeli djelove Mjeseca kući, i kulminaciju Nasinog prvog pokušaja da dopremi uzorke asteroida na Zemlju, piše portal npr.org.

Asteroidi predstavljaju prvobitni „građevinski materijal" iz našeg ranog Sunčevog sistema, „neokaljani su“ planetarnim procesima ili prisustvom živih bića. Kao takvi, mogli bi naučnicima ponuditi prozor u vrstu hemijskih i drugih procesa koji su mogli dovesti do života na našoj planeti.

Ali da bi se to dogodilo, taj kanister je morao sam da pređe posljednju dionicu svog putovanja. Da bi to izveo, morao je da izdrži temperature toplije od lave i da uspori prije nego što je sletio u pustinju Velikog slanog jezera u Juti.

Nakon slijetenja, članovi tima nose uzorke u Nasin svemirski centar Džonson u Hjustonu u Teksasu, gdje se nalazi skladište uzoraka iz svemira poput Mjesečevog kamenja. U utorak, ako sve prođe kako treba, otvoriće kanister u specijalnoj laboratoriji.

Nakon toga, plan je da se dio uzorka uskladišti kako bi i buduće generacije naučnika mogle da proučavaju ove uzorke naprednijim alatima — baš kao što naučnici i danas proučavaju mjesečeve stijene koje su Apolo astronauti donijeli prije mnogo decenija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније