Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

17. 08. 2023. 10:02 >> 10:02
1

NOVA STUDIJA

Ledeni čovjek vjerovatno bio tamnije puti i ćelav

Eci, mumificirani čovjek koji je živio prije 5.300 godina i čije je tijelo pronađeno na Alpima 1991. godine, vjerovatno je bio tamnije puti, imao je tamne oči i bio je ćelav, ukazuje nova studija.

Prve studije leša, takođe poznatog kao Ledeni čovjek, otkrile su genetske tragove istočnoevropskih stepskih pastira koji su živjeli prije oko 4.900 godina. Ali nova studija više ne podržava ovaj nalaz.

Istraživači tvrde da je tehnologija napredovala od prve studije i da je mnogo više genoma drugih praistorijskih Evropljana potpuno dekodirano.

Ovo je omogućilo da se Ecijev genetski kod uporedi sa kodom njegovih savremenika.

Naučnici su otkrili da među stotinama Evropljana, koji su živjeli u isto vrijeme kada i Eci, a čiji su genomi sada dostupni, Ledeni čovjek dijeli više porijekla sa ranim anadolskim farmerima nego sa bilo kojim od njegovih evropskih savremenika.

„Analiza genoma otkrila je fenotipske osobine kao što su visoka pigmentacija kože, tamna boja očiju i ćelavost muškog uzorka koje su u oštrom kontrastu sa prethodnim rekonstrukcijama svijetle puti i prilično dlakavog muškarca sa svijetlim očima“, rekao je Johanes Krause sa Instituta Maks Plank i dodao da je „mumija tamnije puti i bez dlake“.

Antropolog Albert Cink, koautor studije i rukovodilac Eurac istraživačkog instituta za proučavanje mumija u Italiji, rekao je da je „to najtamnija boja kože zabilježena kod savremenih evropskih pojedinaca“.

„Ranije se smatralo da je koža mumije potamnjela tokom čuvanja u ledu, ali se pretpostavlja da je ono što sada vidimo zapravo uglavnom Ecijeva originalna boja kože“, rekao je on i dodao da je otkriće važno za „pravilno očuvanje mumije“.

Eci je privukao pažnju širom svijeta 1991. godine kada su ga otkrili planinari na 3.210 metara nadmorske visine.

Istraživači su rekli da je prethodni prikaz Ecija pogrešan u vezi sa njegovom kosom. Kao zrio čovjek, najvjerovatnije više nije imao dugu i gustu kosu, već prilično rijetku kosu. Ali prema studiji objavljenoj u „Cell Genomics“, njegovi geni ukazuju na predispoziciju za ćelavost.

„Ovo je relativno jasan rezultat i takođe može da objasni zašto na mumiji nije pronađena dlaka“, rekao je Cink.

Geni koji predstavljaju povećan rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2 takođe su pronađeni u genomu Ledenog čovjeka, ali se vjerovatno nijesu manifestovali zbog njegovog zdravog načina života.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније