Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

A.M. [ Mina ]

05. 06. 2023. 20:59   >>  20:59

VEĆINA ODBIJA PREDLOG

Evropa podijeljena oko predloga oporezivanja tehnoloških kompanija

Većina članica EU za sada odbija predlog evropskih velikih telekomunikacionih kompanija da se tehnološkim gigantima poput Googlea, Facebooka ili Netflixa nametne poseban porez kojim bi se finansirale investicije u infrastrutkuru, posebno u 5G mrežu.

Ministri telekomunikacija iz 18 zemalja na sastanku sa komesarom za unutrašnje tržište Thierryem Bretonom, ili su odbili predlog da se uvede poseban porez na tehnološke firme ili su zatražili da se urade studije o potrebi da se uvede porez kao i o njegovim eventualnim efektima, prenosi Capital.ba.

Već duže vrijeme velike kompanije popout Deutsche telekoma, Orangea, Telefonice ili Telekoma Italija pokušavaju da natjeraju velike tehnološke kompanije poput Alfabeta, vlasnika Googlea, Mete, vlasnika Facebooka, Amazon, Netflix i druge da podijele troškove izgradnje telekomunikacione infrastrukture sa obrazloženjem da protok podataka prema njima čini veliki dio internet saobraćaja

S druge strane, tehnološke kompanije tvrde da one već investiraju u digitalni ekosistem i odbacuju ideju o nametu.

Evropski ministri telekomunikacija osim zahtjeva za studijom efekata takvog poreza, strahuju i od smanjenja investicija tehnoloških kompanija, kao i da bi taj namet mogli da prebace na potrošače.

Oni su takođe upozorili na moguće kršenje pravila „inetrnet neutralnosti“, koje zahtijeva da svaki korisnik interneta bude tretiran jednako.

Uvođenju poreza na tehnološke firme usprotivili su se predstavnici Austrije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Njemačke, Irske, Litvanije, Malte i Holandije.
S druge strane, među zemljama koje su podržale ideju našle su se Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Španija i Kipar.

Poljska, Rumunija i Portugal bile su neutralne.

Breton bi trebalo do kraja juna da pripremi izvještaj sa stavovima telekoma, velikih tehnoloških kompanija i drugih, koji bi trebalo da pomogne u donošenju odluke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније