Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Б. [ Kliks.ba ]

04. 06. 2023. 17:23 >> 17:23

STRUČNjACI UPOZORAVAJU

Solarni paneli mogli bi biti globalna ekološka katastrofa

Solarni paneli se smatraju ključnima za smanjenje emisije ugljendioksida (CO2), ali strahuje se da bi i oni mogli biti ekološka katastrofa, jer još nema rješenja za njihovo odlaganje i recikliranje.

Stručnjaci ukazuju da će milijarde solarnih panela, koji su u prosjeku upotrebljivi 25 godina, morati biti zamijenjeni.

"U svijetu postoji više od jedan teravat solarne energije. Obični solarni paneli imaju kapacitet od skoro 400 vati, pa ako uračunate krovove građevina i solarne elektrane, moglo bi biti čak 2,5 milijardi solarnih panela", istakao je Rong Deng, stručnjak australskog Univerziteta Novi Južni Vels za reciklažu solarnih panela.

Prema podacima Vlade Velike Britanije, u ovoj državi su desetine miliona solarnih panela. No, kako je objavio BBC, nedostaje odgovarajuća infrastruktura za njihovo odlaganje i recikliranje. Stručnjaci za energetiku pozivaju vlade na hitnu reakciju na prijeteću globalnu ekološku katastrofu.

"To će do 2050. biti planina otpada, osim ako ne formiramo reciklažne lance (za solarne panele). Proizvodimo sve više solarnih panela, što je odlično, ali kako ćemo se nositi sa otpadom", izjavila je zamjenica direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju Ute Kolier.

Očekuje se da će prvi veliki korak za reciklažu biti napravljen krajem ovog mjeseca u Francuskoj, kada će se otvoriti prvo postrojenje u svijetu za reciklažu solarnih panela. Visokotehnološko postrojenje je u vlasništvu kompanije ROSI koja se nada da će moći reciklirati 99 odsto komponenti solarnih panela.

Osim što će reciklirati staklene površine i aluminijske okvire panela, moći će reciklirati i druge dragocjene materijale, kao što su srebro i bakar, koji spadaju među materijale najteže za ekstrakciju. Ovi rijetki materijali se mogu naknadno reciklirati i iskoristiti za izradu novih, snažnijih solarnih panela.

ROSI će otvoriti postrojenje u trenutku solarnog buma. Svjetski kapacitet za proizvodnju struje iz solarne energije je 2021. porastao za 22 odsto. Samo u Velikoj Britaniji se mjesečno u prosjeku postavlja 13.000 solarnih panela, uglavnom na privatnim kućama.

Međutim, veliki broj solarnih panela postaju neekonomični prije isteka njihovog životnog vijeka. S druge strane, razvijaju se učinkovitiji solarni paneli kojima je jeftinije zamijeniti postojeće koji su stari 10 do 15 godina. Prema riječima Kolier, ako se održe postojeći trendovi, otpad solarnih panela bi mogao biti ogroman.

"Mislim da ćemo do 2030. imati četiri miliona tona otpada, što je još uvijek prihvatljivo, ali bismo do 2050. u cijelom svijetu mogli imati više od 200 miliona tona", naglasila je.

U svijetu već godišnje nastaje 400 miliona tona plastičnog otpada.

Izazovi u reciklaži

Razlog za to što je vrlo malo postrojenja za reciklažu solarnih panela jeste taj što donedavno nije bilo mnogo materijala panela koji se mogao obraditi i ponovo upotrijebiti. Približava se kraj upotrebnog vijeka prve generacije solarnih panela. S obzirom na to, stručnjaci pozivaju na djelovanje.

Nikolas Defrene iz organizacije Soren, koja je partner ROSI-ju i drugim kompanijama, ukazao je da je Francuska već evropski lider u reciklaži fotonaponskog otpada. Njegov tim eksperimentiše sa različitim načinima recikliranja.

Svaki solarni panel sadrži sitne fragmente dragocjenih materijala i ti fragmenti su toliko isprepleteni sa drugim komponentama da ih do sada nije bilo isplativo razdvajati. No, prema Defreneovim riječima, s obzirom da su to vrlo vrijedni materijali, stvari bi se mogle promijeniti.

"Više od 60 odsto vrijednosti je sadržano u tri odsto težine solarnih panela", istakao je.

Napomenuo je da trenutno ne postoji dovoljno srebra za proizvodnju miliona solarnih panela koji će biti potrebni za prelazak sa fosilnih goriva. Upozorio je da bi to mogao biti veliki problem. Britanski naučnici u međuvremenu pokušavaju razviti tehnologiju sličnu onoj ROSI-jevoj.

Istraživači Univerziteta u Leicesteru su prošle godine objavili kako izvući srebro iz panela, koristeći fiziološki rastvor. No, ROSI je jedina kompanija koja je to uspjela na industrijskom nivou.

Tehnologija za reciklažu je vrlo skupa. Proizvođači i uvoznici solarnih panela u Evropi su odgovorni za njihovo odlaganje nakon upotrebe. Mnogi od njih drobe ili usitnjavaju otpad, što je daleko jeftinije.

Defrene smatra da je intenzivno recikliranje solarnih panela još uvijek u povojima. Soren i njegovi partneri su prošle godine reciklirali nešto manje od 4.000 tona francuskih solarnih panela. Međutim, smatra se da postoji potencijal da se po ovom pitanju učini mnogo više, piše BBC.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније