Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ M.L.B. ]

02. 06. 2022. 07:45 >> 08:06

DVIJE KOMPANIJE

NASA odabrala kompanije da utvrde modnu liniju za Mjesec

Američka uprava za aeronautiku i svemir (NASA) je u srijedu objavila da je od dvije kompanije - "Aksiom spejs" (Axiom Space) i "Kolins erospejs" (Collins Aerospace), naručila da razviju svemirska odijela koja će budući astronauti nositi na Mjesecu.

Ova odijela će se koristiti i za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), zamjenjujući sadašnja koja su u upotrebi četrdesetak godina.

"U tim kombinezonima (za astronaute) praviće se istorija", rekla je novinarima Vanesa Vajč, direktorka Svemirskog centra Džonson, jer "ta odijela nosiće prva obojena osoba i prva žena koja bude kročila na Mjesec".

NASA je prvobitno planirala da sama razvije nova odijela, ali je znatno kasnila, te odluka da taj posao povjeri dvjema kompanijama potvrđuje da se ta agencija, kao i posljednjih godina, sistematski opredjeljuje za javno-privatna partnerstva. "To nam omogućava da uštedimo jer dijelimo investicije", rekla je Vajč.

Dve kompanije ulažu "znatnu količinu sopstvenog novca", navela je NASA u saopštenju.

Detalji ugovora još nisu otkriveni, ali program ima "plafon" od 3,5 milijardi dolara za uslugu koja će se pružati do 2034. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније