Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

M.M.Lj. [ Klix ]

26. 04. 2022. 08:06 >> 08:11

KINESKA ODBRANA ZEMLJE

Razvijaju tehnologiju za preusmjeravanje asteroida

Kina nastavlja vrijedno da radi na svom cilju da postane globalni lider u svemirskim tehnologijama, a primjer je plan za razvoj tehnologije za promjenu orbite potencijalno opasnih asteroida pomoću kinetičkog udarača.

Kineska misija odbrane planete se može porediti s NASA-inom DART misijom (Double Asteroid Redirection Test) koja je lansirana u novembru 2021. godine kako bi se izazvao sudar s mjesecom asteroida Dimorphosa, a koji će se dogoditi u septembru ove godine.

Kina je nekoliko koraka iza NASA-e, no uskoro će biti obavljeno istraživanje s ciljem razvoja novih sistema za preusmjeravanje asteroida koji se nalaze blizu Zemlje.

Tokom konferencije za medije koja je prikazana na Kineskoj centralnoj televiziji, direktor Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA) Wu Yanhua je rekao da Kina želi da razvije sistem ranog upozorenja na asteroide, kao i simulacijski softver za testiranje osnovnih procedura za njene tehnologije namijenjene odbrani planete.

Ako početne faze procesa prođu prema planu, Kina će pokrenuti misiju posmatranja potencijalno opasnog asteroida, a potom ga pogoditi kako bi mu promijenila putanju. Misija je planirana za 2026. godinu.

Konferencija za medije je održana u Wenchangu u provinciji Hainan povodom obilježavanja sedme kineskog nacionalnog dana svemira 24. aprila. Kina je lansirala svoj prvi satelit Dongfanghong u orbitu 1970. godine.

Kineska svemirska agencija je napredovala u proteklih nekoliko godina, a dokazala je i postojanje vode na površini Mjeseca ranije ove godine. Saopšteno je da razvija nuklearni reaktor za korištenje na Mjesecu, koji će navodno biti 100 puta moćniji od sličnog modela koji razvija NASA.

Prošlog mjeseca su se Kina i Rusija udružile u razvoju lunarne svemirske stanice, rivala NASA-inom programu Gateway. Međutim, zasad nije poznato da li je invazija Rusije na Ukrajinu imala utjecaja na te planove. Rusija gubi brojne partnere za svemirske misije, a njeni naučnici su na margini. U slučaju da se program i dalje nastavlja, partneri planiraju lansiranje nešto kasnije u ovoj deceniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније