Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.B. [ RTS ]

19. 04. 2022. 22:45 >> 22:58

BOLJE I BEZBJEDNIJE

NASA sa Nisanom razvija novi tip baterije za elektična vozila

NASA se udružila sa japanskim automobilskim gigantom "Nisanom“ u razvoju potpuno novog tipa baterije koja bi mogla da transformiše industriju elektronskih automobila.

Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) nada se da će napraviti baterije sa značajno većim kapacitetom od litijum-jonskih, koje se trenutno mogu naći u većini potrošačke elektronike – od telefona i laptopova do elektronskih skutera i automobila.

Osim toga, velika prednost bi bila i to što bi zauzimala polovinu prostora potrebnog litijum-jonskim baterijama, a moći će da se napune za samo 15 minuta.

Takođe je ključno da nova vrsta baterija ne gubi kapacitet tokom vremena i potpuno je bezbjedna, kao i to da ne može da se zapali.

"Umjesto da uzmemo postojeću bateriju odlučili smo da treba da razvijemo novu od početka. Čvrsta baterija od simpor-selena je hladna na dodir i ne može da se zapali. Tanja je i ima veći kapacitet. Može i da pretrpi fizičke udarce i normalno radi“, kaže Roko Viđijano iz NASA-e.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније