Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ M.M.Lj. ]

18. 11. 2021. 09:12 >> 09:13

PESKE

Astronauti složni uprkos tenzijama među državama

Francuski astronaut Toma Peske (Thomas Pesquet) koji se nedavno vratio sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) gde je boravio kao predstavnik Evropske svemirske agencije, izjavio je da se astronauti dobro slažu uprkos tenzijama među državama, prenio je radio Frans enfo (France Info).

Komentarišući nedavni incident u svemiru i uništavanje ruskog satelita koje je dovelo do otpada potencijalno opasnog za ISS i do tenzija među država, Peske je izrazio nadu da će napetosti nestati jer ih nema kod astronauta.

"Uvijek postoji dobro slaganje među članovima posade, čak i kad postoje tenzije među državama", rekao je Peske u Kelnu gdje se nalazi na rehabilitaciji i navikavanju na Zemljinu težu poslije šestomesečnog boravka u svemiru.

Peske je rekao da astronauti ne govore o politici ili religiji, jer su to teme koje mogu u gotovo 99 odsto slučajeva da dovedu do rasprave.

"Dovoljno smo inteligenti da svoje stavove i uvjerenja zadržimo za sebe i trudimo se da sve dobro funkcioniše. Jedna od uloga misije ISS-a jeste da astronauti pokažu da saradnja postoji, da sve funkcioniše", rekao je Peske.

Dodao je da nije bio zabrinut što su austronauti koji su nedavno stigli u ISS nekoliko sati iz predostrožnosti boravili u kapsulama spremni za eventualnu hitnu evakuaciju.

"To je jedan od scenarija za koji se pripremamo. Preduzimamo ogromne mjere predostrožnosti kako bismo osigurali bezbjednost posade, opreme i cele ISS. Čim imamo i najmanju sumnju, pripremamo se za najgori scenario", rekao je Peske i ocenio da su astronauti dobro postupili.

Prema njegovim riječima, to je bila "ispravna odluka".

"Dio našeg posla je brza reakcija, zbog toga i imamo obuke", rekao je Peske, koji je bio komandant ISS i jedna je od omiljenih ličnosti u Francuskoj.

Frans enfo je podsjetio da je incident u svemiru izazvao tenzije na Zemlji. NATO je ocijenio kao neodogovoran čin Rusije, dok je Moskva odbacile kao licemerne optužbe SAD koje su je okrivile da je ugrozila bezbjednost posade ISS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније