Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: B92 ]

20. 07. 2021. 14:20 >> 14:21

DANAS

Bezos leti u svemir sa neobičnom posadom

Najbogatiji čovjek na svijetu, osnivač Amazona, Džef Bezos, otputovaće u svemir u utorak, 20. jula. Poslije 15 uspješnih probnih letova bez ljudi, ovo će biti prvi svemirski let njegove kompanije "Blue Origin" na kojem će biti prisutna posada.

Let se odvija na 52. godišnjicu slijetanja Apola 11 na Mjesec sa Nilom Armstrongom i Bazom Oldrinom1969. godine.

Let takođe dolazi devet dana nakon što je britanski milijarder Ričard Brenson posetio svemir u svojoj svemirskoj letjelici "Virgin Galactica Unity".

Bezos treba da poleti otprilike u 15:00 po srednjeevropskom vremenu, a lansiranje će biti moguće gledati preko sajta "Blue Origin" i na Jutjubu.

Prvi let Plavog porekla izvešće raketa nazvana "New Shepard" (Nev Shepherd), nazvana po Alanu Šepardu, prvom Amerikancu u svemiru.

Sa Bezosom će u svemir otputovati njegov mlađi brat Mark Bezos, Valli Fank, 82-godišnja pionirka svemirske trke, i Oliver Daemen, 18-godišnjak koji će biti prvi komercijalni putnik.

Oliver se zapravo pridružio ovoj grupi u posljednji čas da popuni mjesto rezervisano za pobjednika dobrotvorne aukcije vrijedne 28 miliona dolara. Osoba koja je pobijedila na aukciji imala je problema sa rasporedom, pa će na let u svemir krenuti kasnije. Pa će umjesto te osobe putovati 18-godišnji student, čiji je otac takođe učestvovao na aukciji, ali je odustao nakon što je cijena porasla.

Sa 82 godine, Vali Fank će biti najstarija osoba u svemiru

Bila je među 13 ženskih pilota, takozvanim Merkurom 13, koji su početkom šezdesetih godina prošli iste testove kao i NASA-ini astronauti "Merkur 7", ali im je zabranjeno zbog svog pola.

"Tada smo to jednostavno primetili. Dugo sam čekala i dugo sam sanjala da idem gore ", rekla je Fank.

Džef Bezos (57) podnio je ostavku ranije ovog mjeseca na mjesto izvršnog direktora kompanije Amazon, koju je osnovao. Pored Amazona i "Blue Origin-a", posjeduje i "The Vashington Post", a 2000. godine je stvorio "Blue Origin". Raketnu kompaniju finansira prodajom Amazon-ovih akcija vrijednih milijardu dolara godišnje.

Kaže da je uzbuđen i radoznao, ali da nije previše nervozan pred let.

"Ljudi neprestano pitaju da li sam nervozan. Nisam baš nervozan, uzbuđen sam. Zanima me. Želim da znam šta ćemo naučiti ", rekao je Bezos jutros za CBS.

Svemirska trka milijardera

Lansiranje rakete "New Shepard" najnoviji je u nizu poteza u okviru takozvane "svemirske trke milijardera". Bezos leti samo devet dana nakon što je Brenson insistirao da mu nije važno da pobijedi Bezosa. Sličnog mišljenja je i Bezos.

"Jedna osoba je bila prva osoba u svemiru. Zvao se Jurij Gagarin. I to se dogodilo davno", rekao je Bezos, pokušavajući da umanji svako rivalstvo sa Brensonom.

"Mislim da ću biti broj 570 ili nešto slično. Tu ćemo biti na spisku. Dakle, ovo nije takmičenje. Ovde se radi o izgradnji puta u svemir kako bi buduće generacije mogle da rade nevjerovatne stvari u svemiru", rekao je Bezos.

Pored Brensona i Bezosa, Ilon Mask ima "svemirske ambicije" sa svojim "SpaceKs-om". Njegova kompanija već sarađuje sa NASA-om, gde prevoze astronaute do Međunarodne svemirske stanice.

"SpaceKs" takođe razvija raketu dizajniranu za putovanje na Mjesec i Mars i gradi mrežu satelita "Starlink2 za pružanje Internet usluga širom svijeta.

Kompanija "Virgin Galactic", koju je osnovao Brenson, planira da sljedeće godine pokrene komercijalnu uslugu i za takve letove putnicima će naplatiti stotine hiljada dolara.

Očekuje se da Blue Origin počne da prodaje karte čim Bezos sleti.

Istorijski let najbogatije osobe na svetu trajaće 11 minuta.

Lansiraće se iz pustinje u zapadnom Teksasu, a očekuje se da će putnici iskusiti tri do četiri minuta bestežinskog stanja, pre nego što se njihova kapsula padobranom spusti u pustinju samo 10 minuta nakon poletanja.

Očekuje se da će kapsula u kojoj će biti posada dostići visinu veću od 100 kilometara. Ta visina se obično naziva Karmanova linija, mada i Sjedinjene Države liniju od 80 kilometara prepoznaju kao ivicu svemira, zbog čega vlada one koji prelaze tu granicu prepoznaju kao astronaute.

Sam put predstavlja važnu prekretnicu u uspostavljanju industrije svemirskog turizma. Prema prošlogodišnjoj procjeni UBS-a, svemirski turizam mogao bi da generiše blizu četiri milijarde dolara godišnjeg prihoda do 2030. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније