Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

B.B. [ N1 ]

21. 06. 2024. 19:26 >> 19:27
1
Čitaj mi:

Pjesma omaž prezimenu i srpskom porijeklu

Francuska pjevačica Barbara Pravi snimila spot u Srbiji

"U mojoj krvi su rat, gubici i odlasci, ali iznad svega je ljubav, ljubav", poručuje u svojoj novoj pjesmi, za koju je spot snimljen u Srbiji, francuska pjevačica Barbara Pravi.

Mlada muzičarka, čije je porijeklo francusko, iransko i srpsko, odala je počast svojoj porodici i svom prezimenu Pjević u pjesmi koja se zove „La Pieva – Chez moi“.

Spot gledaoce vodi u srpsko selo. Barbara sjedi na klupi koja je prekrivena ćilimom i miljeom, drži klupko baki koja štirka, kuva sa rođakama i pod ruku šeta sa djedom koji nosi šajkaču na glavi.

Pjesma je, navela je, omaž njenom prezimenu.

Inspiracija je bila njena pretkinja, udovica Milovanović, Romkinja koja je živjela u srpskim planinama i šetala od sela do sela, pjevajući mještanima.

"Pjevala je o životu, planinama, nebu i ljubavi, a pričala je i priče. Toliko je dobro pjevala da su ljudi zaboravili njeno ime, njenog muža, njeno udovstvo. Narod ju je znao kao „pjevu“, a od tog nadimka njeni potomci su izgradili prezime koje Barbara danas nosi", navela je pjevačica na Instagramu.

Barbara najavljuje da će njen nadolazeći album, koji će objaviti 6. septembra, imati ponešto od svega: tradiciju, uspomene, snagu, strast i slobodu.

Prije dva i po mjeseca, kada je došla u Srbiju sa svojim djedom, ovako je to iskustvo opisala:

"Dolje u ​​planini postoji selo čije ime nosim. Na kraju zemljane staze nalazi se groblje i na svakom grobu mogu pročitati ime moje porodice. Tamo nose burmu na desnom kažiprstu. Kada pitam zašto, kada je kod nas to na strani srca, odgovaraju ‘jer ovde imamo srce sa svake strane’. Oni piju rakiju u podne, rakiju uveče, rakiju u svako doba, nikad, a da nam ne daju čašu i nazdrave ‘živjeli’. Stolovi su prepuni hrane. Salate, jagnjetina, junetina, riba, supa, sir, narezak, jaja, sve u isto vrijeme i velikodušno se pomažemo dok nam dugmad na pantalonama ne pukne. Ovo je gostoprimstvo u čistom smislu. Ovdje paradajz zovu ‘raj’ (engleski paradise), jedu sa nekoliko krastavaca i kajmakom, to je eksplozija ukusa. U mojoj porodici mnogi imaju plave oči i kažem sebi da su im oči toliko lijepe da je šteta što to nije proželo našu francusku granu. Njihov osjećaj povezanosti ne postoji nigdje drugdje. Oni grade mostove, a da se naši jezici ne razumiju. Smijeh je iskren. Rukovanje i zagrljaj takođe. Ovo je toplota u svom sirovom stanju. Istina. Pravi, autentični. Kakvo je bogatstvo imati ovo za nasljeđe", napisala je ona.

Kako je dodala godinama je maštala da se vrati u Srbiju, u selo predaka, i da tamo odvede djeda, da joj ispriča svoju i njenu priču.

"On ima skoro 91 godinu, a za moj 31. rođendan sam nam ovo poklonila. Putovanje kroz vrijeme, krstaški pohod ka porijeklu. Bilo je iznad mojih očekivanja. Moj stari je srećan. Izgubio je 20 godina. A ja imam 31 godinu i osjećam da živim u sebi i staru Ciganku koja umije da ispruži ruke i zagrli svijet, i mladu ženu koja pjeva vječne priče i dijete koje trči po travi ne mareći za težinu života koju će imati“, navela je ona.

Barbara Pravi je svoj prvi album "On n’enferme pas les oiseaux" (Mi ne zatvaramo ptice) objavila 2021. godine, uz odlične ocjene kritičara.

Privukla je pažnju naše javnosti učešćem na Evroviziji 2021. godine kada je osvojila drugo mjesto pjesmom „Voila“.

Prije dvije godine u Botaničkoj bašti u Beogradu održala je koncert.

Više puta je pričala koliko je na nju uticao njen djeda po ocu koji je Srbin (i kome je posvetila pjesmu istog naziva), te da joj je on pomogao da izabere umjetničko prezime Pravi, jer to na srpskom znači „pravo, autentično“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније