Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ Rada BRAJOVIĆ ]

14. 06. 2022. 07:15 >> 16:10

KEKIN ZA PORTAL RTCG

Od snova o bendu do 35 godina Hladnog piva

U 35 godina Hladnog piva stao je veći dio života Mileta Kekina. Muzičar i frontmen benda se za Portal RTCG prisjeća da su krenuli sa nježnih 15-16 godina, kada, kako kaže, većina nije ni znala pošteno svirati. Imali su samo ideju da bi mogli imati bend, putovati i živjeti od muzike. Bilo je uspona i padova, naravno, ali kada se pogleda unazad - Mile smatra da imaju na šta biti ponosni.

Za ovo ljeto bend sprema turneju - 35 koncerata, a sviraće i u Crnoj Gori. Kekin se "boji" da bi nastupa moglo biti i više.

"Poslije ove korone k'o da su ljudi poludjeli za rock'n'rollom i svakom vrstom zabavom gdje se mogu stiskati i skakati sa drugim homo sapiensima..."

"Pitala si me", "Pravo ja", "Jednim osmijehom", "Nije sve tako sivo" i brojne druge stvari Hladnog piva slušaće se na Hype festivalu, u Herceg Novom, 19. avgusta.

"Telefoni i dalje zvone, pa možda bude i još neki gradu u Montenegru", dodaje Mile i prisjeća se prve svirke, baš u Montenegru:

"Ako se dobro sjećam, prva svirka je bila u Podgorici, na krovu Doma 'Budo Tomović' i to dvije svirke zaredom usred ljeta. To je bilo pakleno, u svakom pogledu. Prijem je bio toliko žestok da smo morali poslije toga servisirati miks pult. Otad je bilo puno odličnih svirki, ali ta prva se pamti i dan danas."

"Jednim osmijehom" i Šobić

Pjesma "Jednim osmijehom" ima posebnu vezu sa crnogorskim kantautorom Miladinom Šobićem. Kekin otkriva odakle inspiracija za tu pjesmu i veza za Nikšićaninom:

"Kad sam doselio iz Njemačke u Tuzlu, moj rođak je imao par kaseta, a jedna od njih bila je 'Umjesto gluposti'. Odmah mi se svidjela, pjevušio sam danima 'Sve bi bilo mnogo ljepše kad bi došla Marija', 'Svetozara Markovića 39' i naravno 'Džemper za vinograd'. Kakvo remek djelo i kritika kapitalističkog mentaliteta prije nego što je uopće došao u ove krajeve. Žao mi zbog njegove osobne tragedije zbog koje je u jednom trenutku nestao sa scene. Mislim da nije dobio priznanje kakvo zaslužuje autor takvog kova."

Granice...

Na pitanje kako iznivelisati društveno-političke poruke i muziku, Kekin ističe da se tu i ne bi trebalo postavljati granice.

"Nisam nikad dijelio muziku od angažmana, Svako zauzimanje javnog prostora je u neku ruku društveni angažman, on može biti korišćen za promociju neukusa, ispraznosti i šunda ili da se prenese neka poruka, ali u oba slučaja to je angažman u promovisanju neke ideologije. Moji su uzori medijski prostor korisitli za borbu protiv svake nepravde, pa i ja pokušavam reći koju, ako ne pametnu, onda barem pomirljivu."

Konobari i hladno pivo

Za pratioce Portala Kekin je ispričao i kako reaguje kada "hladno" i " pivo" postanu dvije ključne riječi šala konobara:

"Kadgod naručim pivu, a konobar mi dobaci 'Je l' hladnu', ja se svaki put nasmijem k'o da mi je to najbolja fora koju sam čuo taj dan. Razlog je što sam socijalno prilagođen, doduše samo do treće pive, onda se više ne smijem nego postanem naporan konobaru i društvu oko sebe..."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније