Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ Beta ]

10. 04. 2020. 23:30 >> 23:27

"BUBE" IZ LIVERPULA

Među najpopularnijim i 50 godina nakon raspada

Legendarna britanska grupa "Bitls" (The Beatles) i 50 godina poslije njihovog raspada 1970. nije izgubila popularnost i nastavlja da dominira na muzičkoj pop sceni.

Jedan od Bitlsa, Pol Makartni je 10. aprila 1970. saopštio da se bend raspada i da ništa više neće zajedno snimati.

"Bitls se smatraju najčarobnijoj avanturom 20. vijeka, o niko nije mogao da predvidi da će takav već izvanredni uspjeh biti nastavljen i u narednom vijeku", izjavio je Frans presu istoričar grupe Mark Luison.

"I 50 godina poslije raspada, Bitlsi ostaju umjetnički nenadmašivi, a stvaraoce jednostavno guraju da pomjeraju granice", rekao je Luison, autor knjige "The Beatles: All These Years" (Bitlsi: Sve ove godine).

Makartni je tog 10. aprila 1970. izjavio da Bitlsi neće više zajedno snimati, a na pitanje novinara da li planira nastavak saradnje sa Džonom Lenonom, Makartni je kazao "ne".

Obožavaoci su bili skrhani tom odsječnom izjavom, rekao je Filip Norman, autor zvanične biografije Makartnija izdate 2016.

"Čitava jedna generacija je odrasla uz Bitlse... Mnogi obožavaoci su tada mislili da je grozno živjeti bez njih", rekao je Norman.

Nekoliko decenija kasnije, Bitlsi ostaju najprodavaniji umjetnici svih vremena, sa hitovima "I Want to Hold Your Hand", "Hey Jude", "Yesterday" ili "Let It Be".

"Svudgje se pominju. U svakodnevnom jeziku, u medijima... Stalno ih citiraju, drugi sviraju njihove pjesme... Njihov šarm je neuništiv", dodao je Norman.

Grupa iz Liverpula sa Makartnijem, Lenonom, bubnjarem Ringom Satrom i gitaristom Džordžom Harisonom krajem šezdesetih godina postaje toliko popularna da su postali "poznatiji od Isusa Hrista", kako je rekao Lenon.

Ta planetarna popularnost postaje toliko teška za članove benda da je Lenon jednom prilikom objasnio da pjesmu "Help" iz 1965. treba "bukvalno shvatiti".

"Kada sam pjevao Help (pomoć), to je značilo da je zaista tražim. Nijesmo mogli da se opustimo. To je trajalo 24 sata dnevno i cijeli svijet je želio djelić nas", rekao je Lenom.

Međutim, tenzije u grupi, posebno između Lenona i Makartnija, dovele su do raspada Bitlsa.

Svi su krenuli u solo karijere, dok je Lenon sa suprugom, japanskom umjetnicom Joko Ono, formirao grupu "Plastik Ono bend".

Makartni je fomirao bend "Vings" sa suprugom Lindom. Svi su imali uspješne solo karijere, ali su se Lenon i Ono sve više posvetili mirovnom aktivizmu.

Kružile su priče da će Bitlsi biti ponovo zajedno, ali je taj plan propao. Slijedi tragedija - Lenon je 8. decembra 1980. ubijen ispred svog doma u Njujorku.

Makartni je 2016. godine rekao da mu je drago što se pomirio sa Lenonom prije njegove smrti. Njih dvojica su bili pokretačka snaga benda. Mnogi su govorili da je Markatni mozak, a Lenon srce benda.

Norman je naveo da su njih dvojica, "divovi koji su zajedno stvarali nešto čarobno".

Luison smatra da će Bitlsi biti uvijek aktuelni jer postoji ljudi koji imaju prolaznu slavu i istinski umjetnici kao Bitlsi čiji "kreativni talenat hrani duh i nadahnjuje radost".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније