Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Eurosong

01. 03. 2022. 16:32 >> 10:36

IZNENAĐENJE ZA NOVINARE

Vladanina pjesma za Torino predstavljena prije premijere

Domaća i svijetska premijera pjesme “Breathe” sa kojom će Vladana nastupiti na 66. Evroviziji, 12 maja u Torinu, najavljena je za 4. mart. Ipak, na konferenciji održanoj u CKZ „Ribnici“ novinarima je upriličeno iznenađenje i pušten spot za dvanaestu evrovizijsku kompoziciju iz Crne Gore.

Poziv novinarima uoči premijere najavljene za petak 4. mart u 21:15 u emisiji „Montenegro, dodici punti“ (Crna Gora, 12 poena), uslijedio je iz više razloga, navode u kreativnom timu Javnog servisa Crne Gore, odgovornog za Vladanin nastup na Evroviziji u Torinu.

„Htjeli smo da ispoštujemo kolege, da se poslije dužeg vrijemena restriktivnih mjera vidimo uživo, da im predstavimo Vladanu, njen tim, planove i pjesmu“, objašnjava Jakov Leon, šef RTCG delegacije na Eurosongu.

 „To je najmanje što smo mogli da učinimo — da ih iznenadimo spotom i da ispoštujemo njihovo strpljenje“, kazao je on.

Na drugoj konferenciji za medije kao predstavnice Crne Gore na Evroviziji, a prvom druženju sa novinarima uživo, Vladana je navela kako je smrt majke oživio san iz djetinjstva o Evroviziji i objasnila zašto se prijavila na konkurs.

„Iz tih teških, emotivnih trenutaka, rodila se ideja o pjesmi. Nastala je u naletu kao da me je neki anđeo sa neba dotakao. Pomislila sam da poruku pjesme treba da čuje više ljudi. Tajming se poklopio sa internim konkursom koji je raspisao RTCG", kazala je Vladana na konferenciji za novinare, održanoj u CKZ "Ribnica".

Odgovarajući na pitanje zašto je pjesma sa kojom odlazi u Torino na stranom jeziku, Vladana koja je interesovanje za muziku pokazala još u djetinjstvu, navodi da je „cijeli svoj život slušala muziku na engleskom.“ 

„Kada komponujem ja razmišljam na engleskom. Onog trenutka kada sam dobila ideju za tekst, pisala sam ga i razmišljala na engleskom jeziku. To ne znači da imam problem sa našim jezikom, nego prosto slušam tu muziku", pojasnila je crnogorska predstavnica.

Crnogorska verzija ne postoji, ali ne znači da je neće biti.

 „U pripremi je italijanska, koju ću, nadam se, snimiti sa orkestrom,“ otkrila je 35-godišnja autorka pjesme „Breathe“, koja je svoj prvi singl objavila 2003. godine, navodeći kako crnogorski prevod ne bi prenio poruku, koju želi da pošalje iz Torina, 12. maja.

Kompozicija koju će Crnu Goru predstavljati na najprestižnijem muzičkom takmičenju sa više od 200 miliona gledalaca, nastala je kao plod saradnje sa Darkom Dimitrovim, makedonskim kompozitorom i aranžerom, sa dugim i uspješnim evrovizijskim iskustvom.  

"Moju demo verziju poslala sam Darku. Cijeli život sam htjela da sarađujem sa njim. Dodatni razlog jeste i to što sam polu Makedonka, moja majka je bila Makedonka. Htjela sam da povežem te stvari, da nešto makedonsko bude utkano u pjesmi. S obzirom na njegovo veliko iskustvo mislila sam da on može da je oblikuje muzički, onako kako ja to želim", kazala je Vladana.

Darko Dimitrov, kojem će ovo biti dvanaesta evrovizijska kompozicija, obradovao se ponuđenoj saradnji. Prepoznao je poruku i potencijal Vladanine pjesme i bez mnogo razmišljanja započeo proces aranžiranja i snimanja. „Breathe“ je u međuvremenu dobio svoju konačnu verziju.

"Prvi put kada sam čuo pjesmu, nakon svega par sekundi, osjetio sam Vladaninu emociju i prepoznao poruku. U tekstu pjesme svi možemo da se prepoznamo, jer smo u vrijeme Korone svi nekoga izgubili. Pogodio me je i tekst i muzika. Odmah sam prihvatio poziv za saradnju. Brzo smo ušli u studio. Ona je došla u Skoplje. Bukvalno za jedno veče smo je sklopili, barem onu prvu verziju. Poslije smo je samo dorađivali", ispričao je Dimitrov, koji je prethodnih dana boravio u Podgorici.

Tokom razgovora sa autorima pjesme „Breathe“ nenajavljeno je puštena radna verzija spota u režiji Gojka Berkuljana, nakon čega su se mogle čuti pozitivne reakcije i rječi podrške crnogorskih novinara.

Uslijedile su i Vladanine i Darkove impresije, kojima je ovo bilo drugo gledanje spota, snimanog četiri dana na tri lokacije.

„Svaki put u spotu otkrijem nešto novo. Sviđa mi se, nisam ni očekivala manje od Gojka. Priča u videu ilustruje kako funkcioniše prostor bez vazduha. Kako se levitira. Srećna sam, lijep je proizvod kraju“, izjavila je Vladana i pojasnila će spot biti dio kampanje protiv Korona virusa i da su njegovu realizaciju podržale Svjetska zdravstvena organizacija i Ministarstvo zdravlja Crne Gore.

"Sinoć smo prvi put vidjeli prvu verziju spota. Svi smo se oduševljeni. Gojko Brkuljan je odradio fantastičan posao", dodao je Dimitrov.

Iako nas od Evrovizije u Italiji dijele dva mjeseca, Vladanin kalendar je uveliko ispunjen obavezama. U trenucima dok na Prvom programu, kao i na jutjub kanalu Javnog servisa, crnogorska i svijetska javnost bude gledala premijeru pjesme i spota, Vladana će biti u Rumuniji, gde će gostovati u finalu nacionalnog izbora za evrovizijskog predstavnika.

„Poslije Bukurešta idem u Beograd, tamo imam nekoliko gostovanja. Nakon toga putujem za Švedsku, gde gostujem na Melodifestivalen. Promotivne aktivnosti se potom nastavljaju u Velikoj Britaniji, Izraelu, Holandiji i Španije“, obrazložila je crnogorska predstavnica na ovogodišnjem Eurosong-u u Italiji.

Vladana narednih desetak dana neće biti u zemlji, kazao je Leon. „Željeli smo da iskoristimo trenutak dok se o pjesmi bude govorilo. Vidljivost je kao što znate veoma bitna, kada ste jedan u nizu brojnih učesnika takmičenja, podrška publike iz drugih zemalja, posebno onih čiji predstavnici nastupaju druge polufinalne večeri kad i Crna Gora. Ta prilika se ne smije propustiti“ , rekao je Leon. 

Zato je bilo važno da se dvanaesta predstavnica Crne Gore, koja od 2007. godine učestvuje na Takmičenju za Pjesmu Evrovizije, Vladana, prije promotivne turneje sretne sa domaćim medijima, predstavi pjesmu i saopšti planove o aktivnostima za narednih par sedmica, poručuju iz delegacije Javnog servisa na Eurosong-u.

Sponzori crnogorske pjesme na Eurosongu su hoteli Bianka i Avala, kao i Svjetska zdravstvena organizacija.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније