Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

M.M.Lj. [ Gradski portal ]

27. 09. 2024. 21:54 >> 21:54

Macanović

Savez slijepih će posmatrati 104 biračka mjesta zbog pristupačnosti OSI

Savez slijepih je na prošlogodisnjim izborima po prvi put sistematski nadgledao pristupačnost biračkih mjesta tokom izbornog dana. Posmatranje je pokazalo, objašnjava predsjednik saveza slijepih Crne Gore, Goran Macanović, da nije bilo omogućeno dostojanstveno, samostalno i tajno ostvarivanje biračkog prava.

Za osobe sa invaliditetom dolazak do glasačkog mjesta može biti izazov. Iako postoje zakoni koji nalažu prilagođavanje glasačkih mjesta, ta primjena je često simbolična. Ključne barijere sa kojima se najčešće suočavaju OSI lica tokom izbornog dana uglavnom se odnose na nepristupačnost objekata, kazao je Macanović za Gradsku RTV.

„Osobama u kolicima je bilo onemogućeno ili otežano da pristupe samom biračkom mjestu, nisu postojale prustupačne kabine, kutija… Kada su u pitanju osobe sa oštećenim vidom, u prethodnim izbornim ciklusima se dešavalo da šablon koji se koristio nije bio izradjen od materijala i u boji koji je onemogućavao da ostane trag olovke na samom šablonu“, objašnjava Macanović.

Iako Glavni grad bilježi rekordnih 13 lista u trci za gradonačelnika, nijednoj fokus nije bio na aktivnostima koje će biti usmjerene na ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom, ističe Macanović.

„OSI su samo sporadično pominjane od strane predstavnika izborih lista. I ova kampanja je bila više usmjerena da se pojedine izborne liste pozicioniraju kod glasača, na način što su vodile antikampanju prema drugim izbornim listama koje su im politička konkurencija“, kazao je Macanović.

Savez slijepih će, poručuje Macanović, na podgoričkim izborima u nedjelju vršiti posmatračku misiju na 104 biracka mjesta, u cilju omogućavanja potpunog učešća u glasanju osoba sa invaliditetom.

  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се