Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.M.

15. 09. 2024. 13:39 >> 13:39

ODBORNIK

Petrović: Sedam svjetskih čuda u Kotoru

Kotor je jedan od najstarijih gradova u ovom dijelu Jadrana, kulturna prijestonica na listi UNESCO gradova, i turistička destinacija koju posjeti milion turista svake godine, saopštio je kandidat za odbornika sa liste “Kotor prije svega! DPS – Neđeljko Moškov” Krešimir Petrović.

"Međutim, Kotor je grad koji je posljednjih godina na svjetskom glasu, ali ne zbog bogate kulturne baštine i UNESCO liste, već zbog čuda koja je nemoguće vidjeti u ostatku civilizovanog svijeta“, kazao je on.

Petrović je naveo prvo primjer semafor na kružnom toku.

„Jedinstven primjer u svijetu, koji nijednog učesnika u saobraćaju ne ostavlja ravnodušnim. Štaviše, groteskni prizor tjera na obavezan “selfi” što dodatno komplikuje saobraćajni haos. Pješački prelaz na rivi. Još jedan “pametni” semafor koji beskonačno odbrojava sekunde, i gdje samo najizdržljiviji pješaci, na 40 stepeni , mogu dočekati zeleno svijetlo. Vožnja od Škaljara do Dobrote takođe spada u svjetska čuda, budući da je za prelazak nekoliko kilometara u sezoni potrebno po nekoliko sati, a nekim danima, duže nego od Kotora do Podgorice“, naveo je on.

Prema njegovim riječima tunel Vrmac – nezaboravni prolazak kroz Zonu sumraka.

„ Idealno mjesto da doživite realnost koja se graniči sa naučnom fantastikom i da u Kotor stignete prolaskom kroz paralelnu stvarnost tunela koji nikada zvanično nije pušten u rad. Zaista je uzbudljiv osjećaj voziti kroz tunel koji možda uopšte ne postoji. Stari grad bez korpi za otpatke. Apsolutno genijalno rješenje kojim je trajno riješen problem odlaganja otpada u gradskom jezgru: ne odlaže se uopšte – jer ne postoje korpe?! Umjesto toga, uskim ulicama i pjacama kruži električni vozić za prikupljanje i odvoz smeća, čiji bizarni izgled i nepodnošljive arome izazivaju opšte zaprepašćenje turista“, nabrojao je dalje.

“Fake”, napominje, prodavnice u gradskom jezgru pod zaštitom UNESCO.

„Još jedan čudesan spoj kulture i biznisa, gdje se u drevnim palacima i objektima sa statusom zaštićenog kulturnog dobra nalaze prodavnice jeftine robe, od imitacija satova najpoznatijih svjetskih brendova, do bundi sumnjivog krzna i bižuterije za svačiji džep. I konačno, kotorski karneval koji je najduži na svijetu – traje već osam godina jer glavni krivac uporno odbija da bude spaljen. Zbog svojih sedam čuda, Kotor je danas grad kojeg, paradoksalno, turisti sve više zaobilaze, a stanovnici sve više napuštaju. Zaustavićemo ovaj košmarni karneval 29. septembra, a njegovog “Capa” poslati u političku prošlost. Preživio je naš drevni grad kroz istoriju i gore od ovoga, preživjeće sigurno i još nekoliko sedmica“, zaključuio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се