Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

[ Portal RTCG ]

09. 09. 2024. 16:53 >> 16:53

Drago Đeković

Alarmantan je podatak da građani Podgorice, u prosjeku skoro svaki četvrti dan dišu zagađen vazduh

Alarmantan je podatak da građani Podgorice, u prosjeku skoro svaki četvrti dan dišu zagađen vazduh, saopštio je danas Dragutin Drago Đeković iz Podgoričke liste.

"Zelena Podgorica je najvažnija programska cjelina u Programu Podgoričke liste. Ako želimo zdrav i čistiji vazduh, neophodno je povećanje zelenog fornda grada, jer tako smanjujemo negativne efekte klimatskih uticaja. Nužna je i urgentna sistematska zaštita brda Gorica, ali kroz adekvatnu protivpožarnu zaštitu, pravilno pošumljavanje, redovno patroliranje i održavanje. Alarmantan je podatak da građani Podgorice, u prosjeku skoro svaki četvrti dan dišu zagađen vazduh. Povećanje broja stanovnika Podgorice je neminovost, s toga je neophodno stvoriti nove zelene površine", istakao je Đeković u saopštenju.

On je dodao da Podgorička lista ima detaljan i ostvariv plan.

"Prvi potez je odmah krenuti sa stvaranjem nove park-šume površine preko 35 hektara na brdu Gorica Lješkopoljska. Kako bi sačuvali prirodne ljepote i vrijednosti na teritoriji Podgorice, ali i kako bi istovremeno ispunili obaveze iz EU Zelene Agende 30/30, potrebno je formirati nova zaštićena područja i parkove prirode. U cilju humanizacije betoniranih površina u City i drugim kvartovima, neophodno ih je ozeleniti i kroz program Zelene kulture edukovati djecu i mlade da poštuju i čuvaju prirodu. Naša velika ideja je formiranje Zelenog prstena oko grada. Tim zelenim poveznicama spojili bi parkove u urbanom jezgru grada", poručio je Đeković.
On je kazao da je neophodno formirati gradski Zeleni fond, koji bi efikasno podržao gradske službe i aktivno uključio građane u zaštitu životne sredine.

"Biće to sprega grada i građana sa ciljem ozelenjavanja Podgorice i očuvanja i održavanja prijeko potrebnog zelenila. Krajnje je vrijeme da se izmijene gradske uredbe, a da se njima stimuliše proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i uvede princip 'koliko betona, toliko i sadnica'. Kroz te uredbe ćemo obavezati investitore da proporcionalno veličini objekta koji grade, doniraju ili zasade određeni broj novih sadnica", zaključo je Đeković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се