Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.M.

09. 09. 2024. 19:45 >> 19:45

Nemanja Draganić

"Izborimo se za čist vazduh i ekološku Podgoricu"

Kontrola odlaganja otpada, stimulisanje reciklaže, povećanje frekventnosti i redovnosti gradskog prevoza, izgradnja biciklističke infrastrukture i plansko širenje zelenih površina sa minimum 5.000 stabala godišnje biće visoko na listi prioriteta Preokreta u mandatu Skupštine Glavnog grada, kako bi Podgorica postala istinski zeleni i ekološki grad sa čistim vazduhom i visokim kvalitetom života, kazao je Nemanja Draganić, kandidat za odbornika u Skupštini Glavnog grada ispred liste Preokret -Ovakvo više ne može – Srđan Perić.

Usljed paljenja otpada i izduvnih gasova iz motornih vozila, dodaje Draganić, vazduh u Podgorici je zagađen tokom cijele godine, a posebno tokom zimskih mjeseci, kada zagađenju doprinose i individualna ležišta.

“Otpad se pali nekontrolisano i bez posljedica, a u isto vrijeme ne postoje odgovarajući uslovi za efikasno odlaganje otpada. Sa druge strane, broj automobila u Glavnom gradu se za 10 godina povećao za preko 30.000, a najveći broj njih su dizel vozila prosječne starosti 16 godina, koja su najveći zagađivači među četvorotočkašima”, kazao je Nemanja Draganić.

On ističe da je javni linijski prevoz još uvijek nije dovoljno redovan i pouzdan, i pored ulaganja u posljednjih nekoliko godina.

“Uslovi za alternativne vidove prevoza kao biciklo su sve lošiji, jer se postojeće staze ne održavaju, a nove se ne grade već godinama. Istovremeno, prilikom rekonstrukcije ulica ili izgradnje novih objekata, nerijetko se sijeku stabla stara preko 50 godina i tako nestaje zeleni pojas koji je svoj maksimum tek trebalo da postigne”, dodao je.

Draganić napominje da resursi ovog grada pripadaju njenim građanima, a građani na izborima biraju ko će tim resursima upravljati. Zato će se Preokret u budućem sazivu, dodaje, gradskog parlamenta odlučno boriti za čist vazduh: kroz unapređenje sistema upravljanja otpadom, sadnju 5.000 stabala godišnje, efikasan javni prevoz i gradnju novih biciklističkih staza u gradu.

“Potrebna nam je odgovorna i progresivna uprava koja osluškuje potrebe i inicijative građana, a ne samoživi političari koji su zaboravili da ih mi plaćamo da rade posao u najboljem interesu stanovnika Glavnog grada. Pred građanima je čist izbor 29. septembra – iskoristi svoje pravo da biraš čistu i ekološku Podgoricu”, zaključuje Draganić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се