Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

P.R.

06. 09. 2024. 14:28 >> 14:26
Čitaj mi:

SEP - Program za Podgoricu

"Od sređivanja gradskog saobraćaja do pješačke zone u centru grada"

Izborna lista „Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković“ predstavila je danas javnosti Program za Podgoricu koji uključuje dovođenje u red saobraćaja i odvoza otpada u gradu, kreiranje velike pješačke zone sa velikim brojem sadržaja u centru grada, potpunu promjenu odnosa prema rijekama, otvaranje Gerontološkog centra te više razvojnih projekata među kojima i otvaranje Centra za panoramsko letenje.

Nosilac Izborne liste Ilija Mugoša kazao je u uvodu da naš grad u protekle dvije godine pod aktuelnom vlašću stagnira: Javne usluge ne funkcionišu ispravno.

"Odluke se donose bez aktivnog učešća građana, javna uprava radi bez plana, konkretnih projekata i stručnosti, grad se guši u saobraćajnim gužvama i otpadu, a u posljednje vrijeme i fekalijama, nema razvojnih projekata i da ne postoji ni jedna jedina svijetla tačka, ni jedan jedini projekat koji je ova vlast izvela", kazao je Mugoša.

Stranka evropskog progresa je zbog toga, kazao je, odlučila da se skoncentriše na pet ključnih tačaka.

"Povećaćemo efikasnost gradske administracije i gradskih službi kako bismo postali pouzdani servis građana i omogućili adekvatno funkcionisanje našeg grada. Riješićemo gorući problem gradskog saobraćaja savremenim tehnologijama, novim parkiralištima i dugoročnim planom rasterećivanja centra grada za lakše svakodnevno kretanje građana. Uredićemo sistem odvoza i zbrinjavanja otpada, te podsticati zelene politike za čistu i zdravu Podgoricu. Povećaćemo kvalitet života svih građana Podgorice. Vratićemo život centru Podgorice i pokrenuti privredni i društveni razvoj našeg grada po evropskim standardima", naveli su u saopštenju.

Govoreći o gradskoj administraciji, Ilija Mugoša, nosilac Izborne liste "Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković", kazao je da je potrebno povećanje efikasnost gradske administracije i gradskih službi, što ima ima za cilj da administracija postane pouzdani servis građana i omogući adekvatno funkcionisanje grada. Naš Program, dodao je Mugoša, podrazumijeva u gradskoj upravi i u javnim preduzećima zapošljavanje po konkursima, a imenovanja na osnovu kvalifikacije i iskustva. Građanima su potrebni, a naš Program to uključuje, dodao je Mugoša, kvalitetni digitalni javni servisi, kvalitetan, tačan i komforan gradski prijevoz, čiste i higijenski uređene gradske pijace i tržnice i gradski bazen te udomljavanje, čipovanje i zbrinjavanje pasa lutalica i krematorijum za kućne ljubimce

Kada je riječ o drugoj i trećoj tački našeg Programa za Podgoricu – problemima saobraćaja o otpada – Mugoša je najavio više kvalitetnih mjera od kojih korist treba da imaju građani Podgorice.

"Riješićemo gorući problem saobraćaja u gradu. Smanjićemo gužve savremenim tehnološkim rješenjima (pametni semafori, zeleni talasi, kružni tokovi, pametna signalizacija…). Izgradićemo tri parkirališta. Uvešćemo red u gradski javni prijevoz (Modernizacija voznog parka, povećanje broja linija, poštovanje voznog reda…). Obnovićemo i redovno održavati puteve u prigradskim naseljima i ruralnim područjima. Uredićemo sistem odvoza i zbrinjavanja otpada, te povećavati zelene politike za čistu i zdravu Podgoricu. Modernizacijom mehanizacije i efikasnijim rasporedom dovešćemo u red sistem odvoza otpada. Dovešćemo u red prikupljanje i zbrinjavanje otpada savremenim postrojenjima za daljnju ekološku obradu na deponijama i ekološkim spalionicama otpada. Pokrenućemo s mrtve tačke gradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Provešćemo program održivog upravljanja otpadom kroz uvođenje uređaja za otkup PET ambalaže i aktivnog promovisanja politika zaštite okoline našeg grada već od najmlađih uzrasta. Kroz kampanje i kontinuiranu edukaciju, ali i kroz školski sistem radićemo na podizanju svijesti o važnosti i načinima sortiranja, recikliranja i zbrinjavanja otpada. Gradnjom podzemnih rezervoara za kišnicu i povećanjem broja rendžera zaštitićemo Goricu od požara i uništenja te sačuvati njenu prirodu", kazao je Mugoša.

Izlaganje je završio najavom da će Stranka Evropskog progresa za svaki dobijeni glas na ovim izborima zasaditi u naredne četiri godine mandata gradskog parlamenta po jedno drvo.

"Na ovaj način, doprinosom javnom interesu, uzvratićemo poštovanje našim sugrađanima koji su prihvatili i podržali naše prijedloge i viziju razvoja Podgorice", kazao je Mugoša, nosilac Izborne liste "Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković".

Kandidatkinja za odbornicu Jelena Knežević predstavila je dio Programa koji se tiče povećanja  kvaliteta života građana Podgorice.

"Iz budžeta Glavnog grada povećaćemo finansijsku podršku za stare osobe, osobe s invaliditetom i socijalno ugrožene porodice.
Programom Pristupačno stanovanje za sve! riješićemo stambeno pitanje mladih, samohranih majki i kupaca prve nekretnine, tako što ćemo obezbijediti da kroz donaciju opštinskih parcela i oslobađanje troškova za komunalno opremanje iznos kredita za kupovinu stana iznosi manje od cijene najma. Ustupanjem gradskog zemljišta i komunalnim opremanjem prostorija podstaknućemo izgradnju gerontološkog centra za dnevnu brigu o sugrađanima u trećem dobu. Unaprijedićemo gradske centre za djecu s teškoćama u razvoju, povećati kapacitete i uvesti potrebne službe poput logopedske. Zalagaćemo se za otvaranje gradske bolnice u Podgorici", rekla je Knežević.

Kandidat za odbornika, arhitekta Božidar Božović predstavo dio našeg Programa koji se tiče vraćanja života centru Podgorice plan velikih zahvata u središtu grada:

"Oživjećemo centar grada kreiranjem pješačke i turističke zone na potezu Hecegovačka – Njegoševa – Vučedolska – Slobode – Trg Nezavisnosti, s tradicionalnim zanatima, malim trgovinama i turističkim sadržajima primjerenim središtu glavnog grada.
Otvorićemo šetalište duž obala Morače, od Vezirovog mosta do Sastavaka. Vratićemo život grada na rijeke Moraču, Ribnicu, Zetu i Sitnicu. Izgradićemo atletsku stazu i popratne sadržaje. Unaprijedićemo finansiranje i promociju rada kulturnih stvaralaca i udruženja", rekao je Božović.

Kandidat za odbornika, preduzetnik Vlastimir Ristić, kazao je da Stranka evropskog progresa smatra da je neophodno obezbijediti brzi Internet za svako domaćinstvo. Naš slogan u tom smislu je, kazao je Riistić, „Optika do svakog doma“.

Kazao je da je naš plan da kroz model privatno-javnog partnerstva pokrenemo kapitalni projekat revitalizacije prostora nekadašnje Robne kuće Beko na Trgu Nezavisnosti.

"Blok prostora Robne kuće, parkirališta i stambenog prostora oslobodićemo na taj način od propadanja i važnu gradsku lokaciju prenamijeniti u svrhu izgradnje novog i urbanistički prihvatljivog trgovačkog centra s javnom podzemnom garažom na tri nivoa. Time ćemo u značajnoj mjeri riješiti problem stacionarnog saobraćaja u centru grada, povećati budžetske prihode Glavnog grada, otvoriti nova radna mjesta i centru grada obezbijediti prijeko potrebne sadržaje da ponovo postane centar života Podgorice", rekao je Ristić.

Kazao je da je u našem planu i stavljanje u upotrebu neiskorištene gradske industrijske zone otvaranjem sajmišta kao neophodne pretpostavke za razvoj kulture i privrede Glavnog grada i Crne Gore. Dodao je da je uvreda za sve ljubitelje literature, ali i za sve ostale građane Podgorice, da sajam knjiga i udžbenika bude u garaži jednog tržnog centra.

"Posebno važna tačka našeg razvojnog programa, za koju nijeu potrebna velika sredstva, ali jeste volja i organizacija je  Centar bi nudio panoramske letova helikopterom preko cijele Crne Gore i to sjevernom rutom - kanjonom Morače, kanjonom Tare, nadlijetanjem Durmitora i Crnog Jezera, kanjona Komarnice, Nikšića, Ostroga i doline Zete, i južnom rutom - nadlijetanje Skadarskog jezera, Bojane, Velike plaže, Miločera, Svetog Stefana, Budve, Tivta, Luštice, Mamule, ulaskom u zaliv, nadlijetanje Perasta, Kotora, penjanje preko Lovćena, nadlijetanje Cetinja i Rijeke Crnojevića", dodao je Ristić.

"To je jedinstven, izuzetno vrijedan doživljaj, koji čini reputaciono snažan pomak u turističkoj ponudi Podgorice. Vrlo brzo će ova atrakcija mapirati Podgoricu na turističkoj ponudi i donijeti ozbiljne prihode samom gradu. Niko u regiji nije u mogućnosti da na malom prostoru i za razumno trajanje leta, omogući ni blizu ovako kvalitetan doživljaj", zaključio je Ristić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се