Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.M.

06. 09. 2024. 20:04 >> 20:04

Vera Banović

"Izbor rukovodilaca javnih preuzeća metodom meritokratije umjesto partitokratije"

Svi intervjui za imenovanje rukovodilaca lokalnih preduzeća i starješina organa lokalne uprave moraju biti otvoreni i za predstavnike nevladinih organizacija kao posmatrače, izjavila je Vera Banović kandidatkinja za odbornicu na izbornoj listi PREOKRET – OVAKO VIŠE NE MOŽE – SRĐAN PERIĆ.

Smatra da ovakav pristup je jedini izlaz iz trenutne situacije kada partije kadriraju bez obzira na stručne reference onih koji vode javna preduzeća i tako umjesto da unapređuju, zapravo unazađuju nivo komunalnih usluga.

“Svi članovi Odbora direktora lokalnih preduzeća čiji je osnivač Glavni grad treba da se imenuju na osnovu transparentnog javnog poziva i na osnovu intervjua od strane stručne i nezavisne komisije”, ističe Banović.

Dodaje da je ovo je jedini put da izađemo iz začaranog kruga u kome se direktori neprestano smjenjuju i imenuju po partijskom diktatu, a ne prema referencama.

“Tako, niti oni mogu ostvariti autonomiju, niti se njihov rad može obejktivno vrednovati, a još manje postići u unapređenju komunalnih servisa. Ovo sada nije moguće jer partije kontrolišu i izbor direktora i njihovo smjenjivanje, sputavajući ih u radu stalnim partijskim diretkivama, od toga koga zaposliti, do direktnog uplitanja u poslove za koje oni trebaju da imaju autonomiju za koju bi i podnosili odgovornost. Ovako više ne može”, zaključuje Banović, dodajući da oni koji mogu i znaju više treba da rukovode onima koji znaju manje, a ne obratno da bi sistem na nivou Glavnog grada konačno profunkcionisao na optimalan način.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се