Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.M.

30. 08. 2024. 14:08 >> 14:09
Čitaj mi:

poručili da kontinuirano vrše nadzor

"ASK će kontrolisati sve sumnje u zloupotrebe u izbornoj kampanji"

Tim Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) kontinuirano vrši nadzor i kontrolu sprovođenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u toku izborne kampanje i prikuplja sve podatke i informacije koje se odnose na upotrebu javnih resursa i vrši kontrolu moguće zloupotrebe državnih resursa u kampanji, saopšteno je Portalu RTCG iz te Agencije.

Oni su odgovorili na pitanja Portala RTCG kako gledaju na pozive NVO sektora da Agencija treba da pokaže neporistrasnost na "zloupotrebu državnih resursa od strane Pokreta Evropa sad, i predsjednika Jakova Milatovića".

"Agencija ovim putem izražava žaljenje što prethodni period nije iskorišćen da se, između ostalog, izmijeni Zakon u dijelu zabrane upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji, uprkos brojnim analizama i preporukama međunarodnih partnera, nevladinog sektora i same Agencije, kako i sada ne bi bili u situaciji da se bavimo istim rizicima", kazali su za Portal. 

Naglašavaju da je potrebno jasno napomenuti da je Agencija u prethodnom periodu više puta podnosila inicijative i analize nadležnim institucijama u kojima se apelovalo na potrebu hitne izmjene Zakona u cilju otklanjanja primijećenih nedostataka i ograničenja mogućnosti upotrebe javnih resursa u partijske svrhe, posebno u izbornoj kampanji.

Zato, poručuju da će u narednom periodu pokrenuti inicijativu ponovo i insistirati na sastancima sa ODHIR-om, Skupštinom Crne Gore i drugim partnerima na hitnoj izmjeni Zakona posebno u ovoj oblasti.

"Bez obzira na zakonska ograničenja, Agencija će prikupiti prateću dokumentaciju i kontrolisati sve iznijete sumnje u zloupotrebe u izbornoj kampanji. Pozivamo sve učesnike izbora da se uzdrže od ponašanja koja ne doprinose principu ostvarivanja jednakih uslova za sve učesnike izborne kampanje i donose sumnju u zloupotrebe javnih resursa", kazali su Portalu RTCG iz Agencije za sprečavanje korupcije. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се