Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.B. [ Portal RTCG ]

25. 10. 2024. 22:29 >> 22:34
1
Čitaj mi:

IZLOŽBA U PODGORICI

Tošković - umjetnik koji je majstorski portretisao besmisao života

Veče posvećeno Urošu Toškoviću održano je u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, a obuhvatilo je panel diskusiju i svečano otvaranje izložbe pod nazivom Tochkowitch – Le Saint et le Diable.

Ovaj događaj, posvećen jednom od najznačajnijih crnogorskih stvaralaca, okupio je brojne ljubitelje umjetnosti, odajući počast izuzetnom likovnom opusu Uroša Toškovića. 

„Svetac i(li) anđeo - naslov je ispod kog se mogu smjestiti mikrokozme svjetske misli, kulture, umjetnosti, filosofije, politike, ali i naše svakodnevnice, naizgled jednostavnih života koje živimo. Kako da ostanemo mirni sa našim ”unutrašnjim biljkama”, kako da percepcija svijeta oko nas bude u ravnoteži, pritisnuta snažnom gravitacijom vječnih sila dobra i zla, tog dualiteta nad kojim je sazdano sve u istoriji čovječanstva. Da li je Tošković hodao po žici između obala tih antipoda? Da li je tim hodom, svojim životom, odnosno stvaralaštvom — jer između njih nema nikakve razlike — pozivao i prozivao sve oko sebe da se odrede? Da se sami smjeste u neki ekscentrični etički i misaoni koordinatni sistem", rekao je otvarajući izložbu rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović.

Izložbi je prethodila panel diskusija govornika koji su se na neki način, u domenu svog rada, dotakli života ovog umjetnika.

"Uroš Tošković majstorski portretiše besmisao i besciljnost života, a da se ne primjećuje da tu nešto fali, kazao je moderator panel diskusije Milun Lutovac uvodeći paneliste u diskusiju o umjetnikovom životu i radu.

"Dosegnuti nevidljivo u vidljivom, uputiti se i upustiti u neobične, čudne dubine, neodređenosti, neomeđenosti, rasplinutosti, nesvjesnosti, iskoračiti do dna nepoznatog, u Ništa – to nije dato svakom. Noć Uroša Toškovića veća je od njegovog dana. O njoj mi znamo vrlo malo ili nimalo. Ko je bio Uroš Tošković, još manje", kazao je on.

Branka Bogavac, novinarka i publicistkinja, podijelila je svoja sjećanja na susrete s Toškovićem, govoreći o njegovom jedinstvenom karakteru, na rubu između genija i destrukcije.

"Trudila sam se da sagledam Toškovića iz drugačijeg ugla u odnosu na dosadašnja tumačenja. Pokušala sam da objasnim, odnosno opravdam, njegovo ekscesivno ponašanje" kazala je Bogavac.

Književnica i teoretičarka umjetnosti Marijana Zečević istakla je filozofsku dubinu njegovih likovnih djela:

„Njegov crtež sadrži ne samo revoluciju već sažima gotovo sveukupnu istoriju umjetnosti i evoluciju. Iz tog ugljena emanirala je jedna moćna hipostaza, na koju nije bio imun ni Pikaso, te ga je i sam kopirao", rekla je ona. 

Slavenko Rakočević Rakoč, vajar i slikar, osvrnuo se na Toškovićev uticaj na umjetničku scenu:

„Za mene, Uroš je bio i ostao učitelj. Njegova hrabrost da stvara van svih granica i normi pokazala je mnogima od nas da umjetnost nije samo stvaranje, već i življenje.“

U toku večere prikazan je i film rediteljke Katarina Bulajić o Urošu Toškoviću, koja je ovom prilikom izjavila:

„Film Stari majstor povezuje traumatične momente iz ličnog života sa motivima i atmosferom Uroševih crteža i slika. Pored toga, ovo je plod ukazanog, apsolutnog povjerenja jednog od najvećih umjetnika grupi, tada, studenata. Nakon brojnih festivala, mogu da kažem, da je film na pravom mjestu - među Uroševim radovima", zaključila je ona. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније