Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M. [ PR Centar ]

30. 08. 2024. 07:28 >> 07:32
Čitaj mi:

dragana bjelogrlića

Film „Čuvari formule“ osvojio Grand Prix na 37. Filmskom festivalu Herceg Novi

Film „Čuvari formule“ reditelja Dragana Bjelogrlića, koji na uzbudljiv način prikazuje opasnosti atomske energije, osvojio je Grand Prix na 37. Filmskom festivalu Herceg Novi, potvrđujući svoju izuzetnost u svim elementima bioskopskog stvaralaštva.

To je saopšteno na dodjeli nagrada i zatvaranju 37. Filmskog festivala Herceg Novi.

Žiri u sastavu Lordan Zafranović (predsjednik), Pjer Žalica i Pavle Simonović (članovi Žirija) obrazlažući odluku zaključio je da se uglavnom u poslednje vrijeme filmovi sve više i više udalja vaju od bioskopa i da imaju sve manje i manje gledalaca.

„“Čuvari formule“ nasuprot ovoj tendenciji, izuzetan je bioskopski film koji u svim svojim elementima na uzbudljiv način, publici prezentuje jedan dio velike opasnosti za svijet kad je u pitanju atomska energija. Zbog toga Grand Prix žiri dodeljuje filmu, Čuvari formule“, navodi se u odluci žirija.

Bjelogrlić je kazao da je na Filmskom festivalu u Herceg Novom prvi put bio 1989. godine.

„Igrao sam vaterpolo sa Batom Čengićem. Trener je bio Bata Živojinović, dok je kapiten ekipe reditelja bio Živko Nikolić. Sjećam se kako sam plivao za loptu i stigao prvi. Trener ekipe reditelja bio je Milan Žmukić, a u našoj ekipi igrali su i Stevo Koprivica i Zoran Živković, koji su nam bili pojačanje i zahvaljujući njima smo pobjedili,“ rekao je Bjelogrlić.

Iako je prošlo mnogo godina, taj trenutak ostao je duboko urezan u njegovom sjećanju.

„Postoji jedna fotografija na kojoj smo svi nakon te utakmice. Mnogi ljudi sa te fotografije više nisu sa nama, ali ovaj festival i dalje traje, i želim mu mnogo uspjeha u budućnosti“,naveo je Bjelogrlić.

Bjelogrlić je tokom godina više puta bio deo festivala, kako u ulozi glumca, tako i kao producent. Ove godine, međutim, prvi put se pojavio kao reditelj i primio značajno priznanje.

„Dobio sam ovo priznanje od izuzetnog žirija, u izuzetno jakoj konkurenciji i zaista mi to mnogo znači“, zaključio je Bjelogrlić, izražavajući zahvalnost i ponos.

Internacionalna produkcija ovog filma ocijenjena je kao vrhunska realizacija, pa mu je pripala i nagrada koja nosi ime producenta i dugogodišnjeg direktora Festivala - Zorana Živkovića.

Zlatna mimoza za najbolju režiju dodjeljena je reditelju Goranu Stolevskom za film „Domaćinstvo za početnike“, koji je u video poruci izrazi žaljenje zbog nemogućnosti što nije prisustvao festivalu, zahvaljući se ekipi koja je učestvovala u filmu.

Zlatna mimoza za najbolji scenario dodjeljena je Jeleni Paljan za film „Proslava“.

Paljan je u video poruci kazala da joj je nagrada važna jer je scenario nastao po književnom djelu za koje najčešći komentar bio da je nefilmično.

„Ako nam je do nečega stalo, ako o nečemu imamo potrebu nadovezati se, moramo i možemo naći način da se izrazimo u mediju koji volimo, koji nam je blizak i koji još uvijek dopire do najvećeg broja ljudi“, navela je Paljan.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu dodjeljena je Jeleni Đokić za ulogu u filmu „Svemu dođe kraj“.

Đokić je kazala da je jako uzbuđena što je ta nagrada u njenim rukama, jer je kako je kazala, dijete Filmskog festivala u Herceg Novom.

„Na Kanli Kuli sam rasla, zavoljela film, usudila se pomisliti da bih se glumom mogla baviti. Festivali postoje da bi se upoznali novi autori, reditelji, da bi se zavoljeli novi glumci, a zato se mora pratiti svako veče film“, navela je Đokić.

Apelovala je da cijene projekcija za festival budu povoljnije kako bi bile pristupačnije većem broju građana.

Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu dodjeljujena je Marku Janketiću za ulogu mehaničara u filmu „Pontonovo srce“.

Janketić je kazao da ima 41 godinu i da mu je ovo prva nagrada za glavnu mušku ulogu u životu.

„Juče kad su mi javili baš sam bio uzbuđen i srećan i krenulo je srce da mi lupa. Rekao sam - Janketiću nemoj da „rikneš“ sad, dođi da primiš nagradu pa onda idi. Šalu na stranu, želim da se zahvalim na prilici da učestvujem u ovom filmu Senadu Šahmanoviu i svim kolegama i saradnicima na ovom filmu, koji su mi pomogli u ovoj ulozi“, naveo je Janketić.

Nagrada "Živko Nikolić“ za specijalni doprinos filmskom izrazu dodjeljujena je rediteljki Sonji Prosenc, za film „Porodična terapija“.

Specijalno priznanje žirija 37. Filmskog Festivala Herceg Novi-Montenegro Film Festival otišlo je u ruke reditelja Mladena Dorđevića za film „Radnička klasa“.

Đorđević je kazao da da mu je ovo deseto priznanje za ovaj film, zahvaljući se žiriju i organizatorima festivala.

Nagrada "Milan Žmukić“ za poseban doprinos afirmaciji festivala dodijeljena je Radu Šerbedžiji, na ceremoniji svečanog otvaranja 37. FFHN-MFF

Žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDORA) je ove godine radio u sastavu: Zlatko Vidačković – predsjednik, Mikelanđelo Mesina i Marija Ivanović – Nikičević donio je odluku da nagradu za najbolji dodjeli filmu „Živi i Zdravi“ - Ivana Marinovića.

Marinović je kazao da su skoro za taj film dobili nagradu publike, navodeći da zbog toga nije očekivao nagradu kritike, jer se dvije stvari teško povezuju.

„Hoću od srca da se zahvalim, ovo je velika podrška za film. Mislim da je posebno hrabro i otmeno dati nagradu komediji, tako da hvala“, naveo je Marinović.

Žiri FEDEORA dodijelio je i specijalno priznanje filmu „Majka Mara“, rediteljke Mirjane Karanović.

U takmičarskoj selekciji dokumentarnog filma nagrađeni su filmovi 'Moody' od Karoline Karwan and Tomasza Rattera i „Ples kao bijeg ili povezivanje?“ i „Pjesma koju smo pjevali" od Eni Sakab, dok je nagrada za najbolji dokumentarac otišla za film „Stolar“ od Xelil Sehhragerd.

Nagrada za najbolji studentski film dodeljena je filmu „Dje je kruva nema gladi“ rediteljke Katarine Lukec, studentkinje Akademije dramskih umjetosti iz Zagreba.

Specijalna nagrada za najbolji scenario u selekciji studenskog filma dodeljena je filmu „KOMŠIJSKE BUBICE“ scenaristima Filipu Zadru i Ivanu Ožegoviću, studentima Akademije dramskih umjetosti iz Zagreba.

Specijalna nagrada za najbolju režiju u selekciji studenskog filma" dodeljuje se ex aequo filmovima GABI reditelja DUŠANA VOJINOVIĆA Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje i filmu ALENKA reditelja KRISTIJANA IRGLA sa Akademije za pozorište, radio, film i televiziju Ljubljana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније