Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P.R.

26. 08. 2024. 11:58 >> 11:59

"Muzika sa knjaževog dvora"

Oduševljena barska publika Drljana pozivala čak četiri puta na bis

Pretposljednje bARS veče festivala "Barski ljetopis" obilježio je izvrstan koncert profesora harmonike Safeta Drljana – "Muzika sa knjaževog dvora".

Drljan je svirao kompozicije koje su se izvodile na dvoru Knjaza Nikole, u obradi profesora Senada Gačevića, zatim sopstvenu obradu čuvene izvorne pjesme "Još ne sviće rujna zora", a na repertoaru su bila i djela Šostakoviča, Angelisa, Albeniza, Galiana i Sen-Sansa, u originalu pisana za harmoniku. Publika koja je gledalište Male scene u Starom gradu ispunila skoro do posljednjeg mjesta, barskog umjetnika je nagradila gromoglasnim aplauzom pozivajući ga čak četiri puta na bis.

Selektor bARSa Željko Milović je kazao da je Safet Drljan dobro poznat Baranima jer je sviranju harmonike za koju se, načelno, smatralo da je instrument za narodnu muziku, dao potpuno novu dimenziju.

"Tri kompozicije, koje je pred publikom 'Barskog ljetopisa' sinoć premijerno izveo profesor Safet Drljan, žive zahvaljujući Senadu Gačeviću, kompozitoru, muzikologu, čovjeku koji je mnogo uradio na zaštiti i valorizaciji muzičke baštine Crne Gore. Riječ je o djelima Šlepingera, Ognjenovića, Minkusa koje su se izvodile na dvoru našeg posljednjeg knjaza i kralja Nikole Petrovića, a čije je notne zapise Gačević pronašao i prearanžirao, u ovom slučaju, za harmoniku", kazao je Milović.

Podsjetio je da je Safet Drljan nižu i srednju muzičku školu završio u Baru i Podgorici, a Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu – nastavno odjeljenje Kragujevac, u klasi profesora Radomira Tomića.

"Osvajao je brojne nagrade, svirao u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Albaniji, Turskoj, na Kipru... Osim izvođenja klasičnih djela, bavi se obradama izvornih narodnih pjesama, unoseći u aranžmane lični pečat, a ko god da je jednom čuo kako to radi, nije zaboravio", istakao je Milović podsjećajući da prof. Drljan radi u Muzičkoj školi u Baru, te da sa učenicima postiže veoma zapažene rezultate.

Profesora Drljana je, kazao je, nosila sjajna energija koja je vladala na sceni u Starom Baru, te se trudio da pruži maksimum kako bi na publiku ostavio što snažniji utisak. Izrazio je posebno zadovoljstvo što u prvom redu vidi profesora Senada Gačevića.

"Osjetio sam veliku odgovornost jer je profesor Gačević veoma zahtjevan kad je u pitanju interpretacija djela koja je on obradio. Početak naše saradnje mi je podstrek i motiv više da nastavimo sa istraživanjem na polju muzičke baštine u Crnoj Gori i ostavimo i neki zapis o tome budućim generacijama. Harmonika je instrument u usponu, nemamo domaćih autora, pa bi obrade i aranžmani koje radi prof. Gačević mogle da budu u kategoriji obaveznih kompozicija na međunarodnim muzičkim takmičenjima koja se organizuju u Crnoj Gori, u cilju prepoznavanja i promocije naše umjetnosti i kulture", smatra Drljan.

Lako uočljiva specifičnost u muziciranju Safeta Drljana je to što ne koristi note. Drljan pojašnjava da tu naviku ima još od takmičenja organizovanih tokom pohađanja niže i srednje muzičke škole, kao i akademije, kada su programe koje izvode morali znati napamet.

"Kandidati su tada morali biti dobro pripremljeni jer se nije ocjenjivala samo vještina, već i memorija, sve ono na čemu se gradi budući umjetnik. Meni note smetaju jer sam navikao na kontakt sa publikom, neophodno mi je da vidim kako reaguje, da bi došlo do povratne reakcije, takav je moj koncept", pojasnio je prof. Drljan, dodajući i da se do te mjere srodio sa svojim instrumentom da su mu note višak.

Nakon premijere na bARSu i "Barskom ljetopisu", "Muziku sa knjaževog dvora", imaće priliku da čuju građani Plava i Petnjice, a nakon toga slijede nastupi u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Projekat je podržan od Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније