Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.B. [ Pr Centar ]

23. 08. 2024. 22:31 >> 22:37
1
Čitaj mi:

OTVOREN FILMSKI FESTIVAL

Šerbedžija u Herceg Novom: Ne mogu mirno spavati dok se u svijetu ratuje

Hercegnovski filmski festival je nepretenciozan, a dovoljno snažan da dodirne, pomjeri granice i ostavi dubok trag.

To je poručeno na otvaranju najvećeg festivala filma u Crnoj Gori i jednog od najznačajnijih u regionu, 37. filmskog festivala Herceg Novi, koji se ove godine održava pod sloganom “Sve boje filma”, prenosi PR Centar. 

Festival na Kanli kuli svečano je otvorio glumac Rade Šerbedžija, a takmičarsku konkurenciju otvorilo je “Pontonovo srce” reditelja Senada Šahmanovića.

Na programu je više od 70 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta.

Šerbedžija je, otvarajući festival, osvrnuo na tešku globalnu situaciju.

"Ne mogu mirno spavati u svijetu u kojem se odvijaju strašni ratovi, u kojem ovog časa dok se mi filmujemo, možda neko dijete u Gazi gine. Kome uputiti našu poruku da ratovi prestanu? Bogu, Ujedinjenim nacijama? Nikome! Zato prije nego kažem da otvaram ovaj Festival želim vam reći nekoliko stihova velikog pjesnika Branka Miljkovića: Ne napuštaj me svete, ne idi naivna lasto, ne povredite zemlju, ne dirajte vazduh, ne učinite nikakvo zlo vodi, pustite me da koračam prema sebi kao prema svome cilju, pustite me da govorim vodi, da govorim vatri i ptici koja živi od vazduha, moj glas ispružen kao živac, ne napuštaj me svete, ne idi nevina lasto“, poruka je Šerbedžije.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović kazala je da festival u Herceg Novom suptilan, dostojanstven, ali sposoban da pomjeri granice razmišljanja.

"Ovogodišnja glavna selekcija predstavlja ono najbolje što regionalni film ima da ponudi. Tu su dokumentarni i studentski filmovi sa ozbiljnim selekcijama, a na Forte Mare ćemo vidjeti šta je svjetska kinematografija najbolje donijela prošle godine“, rekla je Vujović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić zadovoljan je što su se u slavu sedme umjetnosti, u Herceg Novom okupili filmski stvaraoci i umjetnici, ljubitelji filma i što skoro četiri decenije hercegnovska publika poštuje i iščekuje Filmski festival.

„Ovdje se odvijao značajan dio istorije kinematografije našeg regiona i mogli bismo dugo da govorimo o filmu i bioskopu u Herceg Novom, jer ta priča traje duže od vijeka i uprkos svim izazovima, istrajava. Plod poštovanja filmske tradicije i istinskog rada na njegovom razvijanju je čitava plejada stvaralaca od reditelja, scenarista do glumaca i tehničkog osoblja koji su potekli iz Herceg Novog“, zaključio je Katić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније