Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 08. 2024. 09:45 >> 09:43
Čitaj mi:

“Barski ljetopis”

Ovacije i bis za premijerni nastup dua Bajramoski-Mehmedović

Na sedmoj večeri bARSa, segmenta „Barskog ljetopisa“ koji je posvećen Baranima i djelima o Baru, nastupio je kamerni duo Leonora Bajramoski na violini i Jakup Mehmedović na harmonici.

Za prvi zajednički koncert odabrali su neka od najizvođenijih djela čuvenih kompozitora Mocarta, Bramsa, Vivaldija, Šostakoviča, Pjacole, kao i filmsku muziku.

Kako navode organizatori, o uspješnosti njihovog premijernog nastupa dovoljno govori činjenica da ih je sa Male scene Starog grada publika, nakon bisa, ispratila stajaćim ovacijama.

Bajramoski i Mehmedović su magistri muzike, profesori u barskoj Muzičkoj školi, instituciji koja je, prema riječima selektora bARSa Željka Milovića, tokom cijelog svog postojanja ukrašavala manifestaciju „Barski ljetopis“ i grad Bar.

„Jakupa i njegovo umijeće dobro znamo, svirao je klasičnu muziku u rodnom Baru mnogo puta, na raznim manifestacijama, mada zna i da zasvira neke druge žanrove, onako, za svoj i ćef prijatelja. Zato ga i vole, jer je svoj na svome, jer voli kvalitetnu muziku nevezano za žanr, što je odlika pravih muzičara“, istakao je Milović, podsjećajući da su Mehmedović i Bajramoski sinoć prvi put nastupili i kao životni saputnici.

„Leonora je rođena u Zaječaru i jedna je od značajnijih srpskih violinistkinja svoje generacije. Svira i violu, nastupala je u Italiji, Sloveniji, Rumuniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kuvajtu i Srbiji, a kao zamjenik koncert-majstora u njemačkoj filharmoniji održala je dvadeset sedam koncerata u Kini. O njoj će se u Baru tek čuti“, naveo je Milović.

Mehmedović je izrazio zadovoljstvo prvim zajedničkim nastupom sa Leonorom, otkrivši da su se upoznali na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, te da njihovo prijateljstvo traje već trinaest godina.

„Publici je sigurno bilo interesantno, pokazali su to aplauzi. Izabrali smo atraktivan program za koji smo pretpostavili da će se dopasti i onima koji nisu ljubitelji klasične muzike. Najteže je nastupati u svom gradu, bilo je i treme ali dobro je prošlo“, kazao je Mehmedović.

Leonora je godinama imala želju da njihov prvi nastup bude na „Barskom ljetopisu“ i to na sceni u Starom Baru. Iznenadila ju je, kako ističe, velika zainteresovanost publike za koncert klasične muzike, što je bio i dodatni podstrek da sve odsvira kako najbolje umije.
Bajramoski ističe da je do saradnje sa „Ljetopisom“ i Željkom Milovićem došlo spontano, te da očekuje da će premijerni koncert biti početak njihove turneje.

„U Crnoj Gori, generalno, nema puno ansambala, muzika nije toliko ’široka’, pa smo ovdje dobili prostor za ovakav koncert. Ubuduće ćemo širiti repertoar, vjerujemo da ćemo, s obzirom na ovu sjajnu premijeru, imati pozive za nastupe, da će nam se otvoriti još neka vrata. Vježbaćemo još ozbiljnije, imamo i nastup u Sarajevu uskoro“, najavljuje Leonora Bajramoski.

Pored „Turskog marša“, „Mađarskog plesa“, „Zime“ (iz „Četiri godišnja doba“), „Libertanga“ i ostalih kompozicija, na repertoaru je bila i muzika iz čuvenih filmskih ostvarenja „Miris šene“ i „Pirati s Kariba“.

Gost koncerta je bio njihov kolega Aleksandar Bubanja, profesor gitare iz Herceg Novog, koji je izveo dvije kompozicije Rolana Dijensa – „Saudade no. 3“ i „Tango en Sky“.

Na iznenađenje publike, nastup je sinoć imala i Sonja Vojvodić koja je tokom koncerta izvela svoj čuveni „vatreni šou“. Mehmedović je objasnio da je Sonja njegova školska drugarica, profesorica je flaute, a namjera je bila da uz pomoć njenog plesa sa vatrom koncert učine interesantnijim.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније