Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

13. 08. 2024. 08:52 >> 08:52
Čitaj mi:

KONCERT U STAROM BARU

Mijanović publici ponudila nove i zanimljive kompozicije

Solističkim koncertom gitaristkinje Jelice Mijanović, sinoć je nastavljen muzički segment „Barskog ljetopisa“.

Crnogorsko-kanadska umjetnica koja već dvije godine živi i stvara u Torontu, poklonila je ljubiteljima klasične gitare izvanredan koncert pod nazivom „Meridians – Guitar Music From Six Continents“, u čarobnom ambijentu Crkve svete Venerande u Starom Baru.

Atraktivnim repertoarom sa svog solo albuma, među kojima su se našli kompozitori Francesco Canova de Milano, Golfam Khayam, Patrick Roux, Dušan Bogdanović, Richard Charlton, Kevin Munyi i drugi, Mijanović je htjela da pokaže koliko je gitara svestrana među klasičnim instrumentima.

„Iako često sviramo djela čuvenih kompozitora iz Evrope, Sjeverne Amerike, tu i tamo Južne Amerike, jako rijetko su na programu djela iz Azije, Afrike, Australije. Stilski, ne gubimo mnogo ali na mom repertoaru su, ipak, bila i djela iz Irana, Hong Konga, Kenije... htjela sam da pokažem tu različitost, raznovrsnost...Uz to, ovi koncerti treba da imaju i edukativan karakter, u smislu da neko ko odsluša moj koncert poželi da ponovo pođe da sluša gitaru. I za profesionalne gitariste, kojih je bilo u publici, interesantnije je da slušaju nešto novo, nego uobičajena remek-djela baroka ili romantične gitare. Program je, dakle, atraktivan, odgovara i profesionalcima i amaterskoj publici što mi je i bio cilj“, istakla je Mijanović.

Iako je naglasila da je prostor u kojem je sinoć održala koncert bio i najtopliji u kojem je ikad nastupila, te da, uglavnom, ima problem sa hladnim prostorima, jer živi u Kanadi, Mijanović nije krila zadovoljstvo nastupom u Starom Baru, ponajviše zbog publike koja je, kako je kazala, bila veoma darežljiva kad su aplauzi u pitanju. Posebno joj je prijala neposrednost i bliskost sa publikom.

„Klasični muzičari nas ne podučavaju dovoljno o svim aspektima naše karijere. Mi se fokusiramo na djela, cijela naša edukacija je na djelima i na teoretskim analizama, dok je kontakt sa publikom nešto što je primarno za umjetnike drugih muzičkih žanrova. Ja još nisam pronikla u tajne odnosa sa publikom, ali mi, vremenom, postaje jasno da ne dugujem ništa kompozitorima već publici koja je ovdje zbog mene. Klasika mora aktivno da se sluša, za klasiku je neophodno da i publika uloži određeni napor“, smatra Mijanović izražavajući zadovoljstvo što je veliki broj posjetilaca sinoć sa njom dijelio zajednički muzički momenat.

Mijanović je prije desetak dana bila učesnica festivala „Guitar Art Summer Fest“u Herceg Novom, a već sjutra putuje u Njemačku gdje će snimati kompozicije za, među profesionalnim izvođačima gitarske muzike, izuzetno poznat „Siccas Guitars“.

Jelica Mijanović je angažovana kao doktorski kandidat na Univerzitetu Toronto i kao predavač na Mohawk koledžu. Pobjednica je najedanaest međunarodnih takmičenja gitare, te solista, predavač ili član žirija na oko četrdeset međunarodnih muzičkih festivala i muzikoloških konferencija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније