Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

08. 08. 2024. 14:12 >> 14:11
Čitaj mi:

petak u 21 sat

Grad teatar: Predstavljanje knjige "Psihologija gravitacije"

Na Trgu pjesnika u petak u 21 sat nastavlja se ovogodišnji književni program festivala "Grad teatar" gostovanjem Nenada Šaponje, koji će predstaviti svoju najnoviju knjigu poezije, desetu po redu, pod naslovom “Psihologija gravitacije”.

"Kao i u prethodnim knjigama poezije, Šaponjin poetski izraz vrlo je specifičan i osebujan. Naime, njegovi su stihovi precizni i delikatni a metafore i slike suptilne. Odmak od materijalnog, od agresivne svakodnevne pojavnosti/trivijalnosti i ulazak u sfere ideja i principa, od estetskih do filozofskih, čemu je ovaj pesnik posvećen, zahtjeva i od čitaoca pažnju i vrlo aktivnu saradnju u spoznaji pjesničkog djela. Rezultati ovakvog manira i svijetonazora izdižu se do visina uživanja u intelektualnim konstrukcijama i nepatvorenoj poeziji koja slavi snagu jezika", kazao je o "Psihologiji gravitacije" Iilija Bakić.

Nenad Šaponja je pjesnik, esejista i književni kritičar, čiji su stihovi prepoznatljivi u savremenoj srpskoj poeziji po stilskoj perfekciji, hermetičnosti i oštrim metafizičkim uvidima. U oblasti književne kritike promoviše postmodernu poetku i ideosinkretički interpretativni pristup književnim djelima, koji podrazumjeva življenje u književnosti. Desetak godina je bio kritičar Politike, a 2002. godine osnovao je izdavačku kuću Agora, danas jednog od najistaknutijih srpskih izdavača, sa jedinstvenim mjestom u ovom polju, zahvaljujući širokim interesovanjima i kvalitetnom izboru. Do sada je izdao Knjige poezije: Đokonda, Odrazi varke, Očevidnost, More, Četiri poeme, Slatka smrt, Postoji li dodir tvoje duše?, Izgledam, dakle nisam, Silazim u tišinu tega bačene kocke i Psihologija gravitacije; Knjige eseja i kritika: Bedeker sumnje, Autobiografija čitanja i Iskustvo pisanja.; Knjigu putopisa: A Brisel se da prehodati lako. Sastavio je i nekoliko antologijskih izbora: Antologija savremene novosadske priče, Antologija stare novosadske priče, Prosvetina knjiga krimi priče, Pavle Ugrinov (u ediciji Deset vekova srpske književnosti), Nova priča Novog Sada i The New Story of Novi Sad. Poezija Nenada Šaponje je prevođena i na engleski, španski, italijanski, mađarski, ruski, francuski, makedonski, slovenački, poljski, slovački, rumunski, albanski i azerbejdžanski jezik. Prevedene knjige: Postoji li dodir tvoje duše? - na makedonski; Slatka smrt - na rumunski, španski i slovački; Izgledam, dakle nisam - na slovački, španski, azerbejdžanski i malajalam; A Brisel se dâ prehodati lako, na engleski, makedonski i arapski jezik; Psihologija gravitacije na poljski, makedonski i slovački. Nagrađen je „Brankovom nagradom” za knjigu Đokonda, „Prosvetinom nagradom” za knjigu Bedeker sumnje, nagradom „Miroslav Mika Antić“ za knjigu Izgledam, dakle nisam, nagradama „Laza Kostić“, „Teodor Pavlović“, „Stevan Pešić“ i „Kočićevo pero“ za knjigu Psihologija gravitacije, nagradom „Moma Dimić“ za knjigu A Brisel se da prehodati lako i nagradom „Milan Bogdanoviñ” za književnu kritiku. Dobitnik je Novembarske povelje Grada Novog Sada (2023) i Godišnje nagrade grada Zrenjanina (2011) za doprinos u kulturi.

Moderator večeri je Slavica Perović, lingvistkinja i književnica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније