Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.J. [ PR Centar ]

07. 08. 2024. 12:19 >> 12:19
Čitaj mi:

VASILISA LOPUŠINA

"Međunarodni pijanistički festival unapređuje kulturnu scenu"

Međunarodni pijanistički festival u Crnoj Gori predstavlja značajan korak naprijed za crnogorsku kulturnu scenu, nudeći jedinstvenu priliku za uživanje u klasičnoj muzici i podršku mladim pijanistima, istakla je izvršna direktorica tog festivala, Vasilisa Lopušina.

Ona je naglasila da će ovaj događaj donijeti nešto novo i izuzetno važno za crnogorsku muzičku scenu, s obzirom da se dešava prvi put u državi od 20. do 28. avgusta u Kotoru, a obuhvatiće master klasove, koncerte svjetski poznatih pijanista i pijanističko takmičenje.

„To je nešto po čemu ćemo se izdvojiti. Mislim da je to nešto što je falilo našoj državi. Ovaj festival će nam omogućiti da se povežemo sa vrhunskim umjetnicima i edukatorima iz cijelog svijeta, i pružiti priliku mladim pijanistima da pokažu svoj talenat i steknu neprocjenjivo iskustvo“, rekla je Lopušina.

Odgovarajući na pitanje o tome kako je nastala ideja za realizaciju festivala, Lopušina je, gostujući u jutarnjem programu „Za dobro jutro“ na televiziji 7, objasnila da je, dok je bila studentkinja, maštala o postojanju takvog festivala u Crnoj Gori. Svoju zamisao prenijela je španskom pijanisti Pablu Galdu, kojem se ideja dopala, pa joj je ponudio pomoć i preuzeo ulogu umjetničkog direktora festivala.

„Prije svega, željeli smo da promovišemo klasičnu muziku i pijanizam u našoj državi i regionu, a nadamo se da će naš festival postati prepoznatljiv i na svjetskom nivou“, istakla je Lopušina.

Najavila je da će Festival ugostiti renomirane pijaniste iz cijelog svijeta.

„Na otvaranju festivala nastupiće francuski pijanista Cyprien Katsaris, koji će takođe održati masterclass. Poznata turska pijanistkinja Gülsin Onay će održati koncert 25. avgusta, dok će španski pijanista i umjetnički direktor festivala, Pablo Galdo, takođe održati masterclass. Pijanističko takmičenje biće održano 26. i 27. avgusta, a u žiriju će biti i crnogorski kompozitor Senad Gačević, koji će nagraditi najbolje izvođenje njegovog djela“, navela je Lopušina.

Kazala je i da organizacija prvog izdanja festivala nije bila laka, ali je ukazala na značajnu podršku koju su dobili od Ministarstva kulture i medija Crne Gore, koje je prepoznalo vrijednost festivala i pružilo potrebna sredstva.

„U okviru festivala će biti održano takmičenje za mlade pijaniste u dvije starosne kategorije: od 8 do 15 godina i od 16 do 32 godine. Prijave su otvorene do 13. avgusta, a nagradni fond iznosi od 50 do 300 eura. Posebna nagrada biće dodijeljena za najbolje izvedeno djelo crnogorskog autora. Svi zainteresovani se mogu prijaviti preko veb sajta festivala www.mipfestival.com“, rekla je Lopušina.

Lopušina je naglasila važnost festivala za promociju klasične muzike i pijanizma u Crnoj Gori i šire.

„Nadam se da ćemo našim festivalom doprinijeti razvoju pijanističke scene u Crnoj Gori i podići je na još viši nivo“, rekla je Lopušina.

Generalni pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i medija, Elektroprivreda Crne Gore, kao i ambasade Francuske i Turske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније