Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

06. 08. 2024. 09:45 >> 09:45

Wild Beauty Art

Od koncerata za bebe i djecu do koncerta mlade kineske pijanistkinje

Na festivalu Wild Beauty Art, petak će biti dan za mlade, počevši od programa koji su namijenjeni najmlađima, do programa u kojem mlada talentovana pijanistkinja priređuje koncert za publiku Festivala.

Dan će započeti uz Baby Artić: Artish Kid interaktivni koncert za djecu uzrasta od 4 do 6 godina Umjetničkog udruženja Artish:Lab, koji čine Bojana Dadić (violina), Emilija Petković (klavir) i Neda Aleksić (klavir) 9. avgusta od 12 časova u Dječijem parku na putu za Crno jezero. Završiće se koncertom pijanistkinje Jutjen Jang na Macan poljani od 18 časova.

Narednog dana, 10. avgusta, takođe od 12 časova u Dječijem parku na putu za Crno jezero Umjetničko udruženje Artish:Lab je pripremilo još jedan program, Baby Artić: Baby Artysh interaktivni koncert namijenjen djeci uzrasta od 0 do 3 godine.

"Kolika je moć i snaga umjetnosti, a time i muzike, može se vidjeti kroz istoriju. Ona je ta koja na jedan apstraktan i prekriven način ostavlja snažan utisak kod primaoca i ima moć da mijenja mišljenje. Nije čudno što su istraživanja pokazala da muzika može da utiče i na psiho-motorne aktivnosti kod djece od najranijeg uzrasta, a nama je izuzetno drago što će Umjetničko udruženje Artish:Lab, koje se bavi upravo ovom temom, nastupiti u sklopu programa Festivala i prirediti koncerte za bebe i djecu. Kao dio segmenta Durmitor classics, nastupiće mlada nadarena pijanistkinja Jutjen Jang, koja već sada iza sebe ima impresivnu karijeru. Programom koji je pripremila za nastup u Žabljaku prikazaće svoj virtuozitet i impresivnu tehniku u kombinaciji sa delikatnom i istančanom muzikalnošću", izjavili su iz PR tima Festivala.

Umjetničko udruženje Artysh:Lab bavi se kreiranjem interaktivnih koncerata i muzičkih radionica za bebe i djecu od perinatalnog perioda do dvanaeste godine. U dosadašnjem radu izvedeno je više od 500 interaktivnih koncerata, sprovedena su četiri naučna istraživanja i realizovani različiti projekti u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine i razvojnom vrtiću Venčić.

Naučno-umjetnički razvojni centar Muzikuj (se) pokretom namijenjen odraslima (stručnjacima, roditeljima djece ranog uzrasta i hobistima) i naučno-istraživačkoj djelatnosti oformljen je 2023. godine. Rezultati istraživanja organizacije, predstavljeni na domaćim i međunarodnim konferencijama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Velikoj Britaniji, pokazali su da djeca reaguju na programe i u njima uživaju, da se kroz muziku i pokret može uticati na psihomotorni razvoj u najranijem uzrastu. Organizacija sprovodi edukacije budućih stručnjaka iz oblasti ranog razvoja za primjenu muzičkih aktivnosti u svom radu, kreira programe za djecu tipičnog razvoja i za djecu s teškoćama senzorne integracije, radi na razvoju nove publike u muzičkoj umjetnosti i širi ideju o značaju nastupanja za najmlađe.

Jutjen Jang, klavir, počela je da svira s četiri i po godine. U Srednjoj muzičkoj školi Šangajskog konzervatorijuma počela je da uči klavir u klasi prof. Vilijama Čena, saradnika Kraljevske muzičke akademije (ARAM), 2016. godine. Dobitnica je Zlatne medalje na Jedanaestom međunarodnom takmičenju Čajkovski za mlade muzičare 2023. godine. Iako mlada, kao sedamnaestogodišnjakinja iskusna je koncertna pijanistkinja koja posjeduje vanrednu strast prema sceni i delikatni osjećaj za muziku. U Kini je nastupala sa Šangajskim filharmonijskim orkestrom i Šangajskim orkestrom filharmonijskog društva. Sarađivala je s renomiranim violončelistom Đen Vangom u klavirskom triju Brams. Njen klavirski duo osvojio je Program za muzičke talente Šangajskog konzervatorijuma. Nacionalni program za mlade umjetnike Reka Jangcekjang u Kini podržao je njenu karijeru. Trenutno pohađa Srednju muzičku školu Šangajskog konzervatorijuma.

Podsjećaju da se šesti festival Wild Beauty Art održava od 6. jula do 11. avgusta, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, uz generalno sponzorstvo kompanije ONE, zlatno sponzorstvo Coce-Cole HBC i podršku Opštine Žabljak, Turističke organizacije Žabljak, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ambasada Austrije, i drugih važnih sponzora i partnera.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније