Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

06. 08. 2024. 08:29 >> 08:29

ČASOPIS O KULTURNOJ BAŠTINI

Novi broj "Komune" posvećen Gusinju

Novi 49. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Komun@ odštampan je i od sjutra će se naći na prodajnim mjestima širom Crne Gore, ovoga puta na više nego duplo većem broju strana, čak 60, 32 više od uobičajenog sadržaja koji je u cjelosti posvećen Gusinju, a donosi veliki broj interesantnih tekstova.

U uvodniku u tekstu "Zavičaju dugujemo sve što smo postigli” Sanel Balić, prvi čovjek gusinjske opštine ističe da je osnovni preduslov za ponovni razvoj Gusinja napravljen povratkom statusa opštine 2014. godine, a da sada administrativno imaju sve predispozicije za brži razvoj, za šta je potrebna ozbiljna i iskrena podrška države.

Mr Amer Ramusović u tekstu pod naslovom “Od karavanske stanice do perspektivne opštine“ piše da „deset godina nakon povratka statusa opštine, započelo se sa institucionalnim, infrastrukturnim uređenjem Gusinja, ali period od deset godina morao je biti mnogo dinamičniji na planu razvoja Gusinja, jer sa svojim potencijalima i ljepotama, Gusinje zaslužuje da bude jedna od perspektivnijih opština u Crnoj Gori.”

U tekstu "Gusinje je centar svijeta, ko ne vjeruje neka mjeri“ akademik Zuvdija Hodžić podsjeća da „svaka priča o Gusinju i Gusinjanima počinje i završava podsjećanjem na najljepšu i najplemenitiju duhovnu vezu čovjeka i zavičaja“.

U najnovijem broju Komune su publikovani tekstovi hroničara i istoričara Rizaha Grude.

Tu je i tekst "Zajedno u borbu protiv fašista“ koji je svojevremeno napisao dr Mustafa Memić, nosilac Partizanske spomenice 1941 i brojnih drugih odlikovanja.

Tu su i tekstovi o borcima, generalima i narodnim herojima iz plavsko-gusinjskog kraja poput Đura Lončarevića, Alja Hota, Beća Bašića, Voja Novovića, Jusufa Redžepagića, Ljubomira Šekularca, Saliha Radončića i Isidora Pape koji potpisuju Dragan Mitov Đurović, Božidar Šekularac, Rafet Hot i Amer Ramusović.

Mr Halil Markišić piše o gusinjskoj osnovnoj školi čija je preteča škola „ruždija“ osnovana u Gusinju daleke 1894. godina, a sada nosi naziv OŠ „Džafer Nikočević“ koja je dobitnica Oktoiha i Ordena zasluga za narod.

O kulturnom nasljeđu Gusinja, bogastvu i eleganciji tradicionalne gusinjske nošnje, dugoj tradiciji narodnih igara i folklora i monografiji o darovnoj maramici „Čevre“ piše Lejla Balić, a o Gusinjskoj etno sobi Ifete Rašić i tradicionalnoj gusinjskoj ishrani Rijalda Ramusović.

Tu je i tekst Nađe Sekulović o autentičnom i jedinstvenom ćilimu „Granaš“.

O ulici vjera u Gusinju u ovom broju Komune u tekstu pod naslovom „Tri bogomolje u jednoj ulici“ piše Adel Omeragić, o islamskom nasljeđu u tekstu „Minareti kao istorijski biljezi“ piše Sead e. Jasavić, a Komun@ ekskluzivno objavljuje i tekst Ada Softića sa vrijednim dokumentima koja se prvi put publikuju u javnosti, a odnose se na dva originalna osmanska dokumenta iz 1906. i 1909. godine na kojima su sačuvani originalni pečati 23 najuticajnije ličnosti tog vremena iz Gusinja, Berana i Peći, a koje je sačuvao beranski muftija Adem ef.Softić, koji je više od 5 godina bio sekretar kotarskog zapovjedništva gusinjske kaze.

Poseban dio najnovijeg broja Komune posvećen je dijaspori i iseljenicima iz tog kraja, tj. ljudima i Udruženjima Gusinjana i Plavljana koji žive širom svijeta.

Tako je Nada Kovačević predstavila Refika Radončića, jednog od najpoznatijih i najcijenjenih crnogorskih iseljenika iz Njujorka u tekstu pod naslovom „Uvijek ćemo biti uz Crnu Goru“, a tu su i priče Seada Hodžića o Hasanu Deljaninu, jednom od prvih Gusinjana koji je otišao trbuhom za kruhom u SAD-e, zatim priča Božidara Proročića o Agu Koljenoviću, istinskom dobrotvoru i humanisti, Fadila Mandala o Fahrudinu Radončiću,uglednom Gusinjaninu, sada bosansko- hercegovačkom medijskom magnatu, preduzetniku i političaru i Hasana Eminovića o Salju Mrkuliću, vlasniku poznatih sarajevskih hotela „Hollywood“ i „Hills“.

Uz to, Komun@ je u ovom mega broju predstavila je i gusinsku dijasporu i Udruženja koja egzistiraju u SAD-u, Sloveniji i Bosni i Hercegovini . Tako su predstavljeni „Fondacija Gusinje“, Udruženje „ Euro Gusinje“ iz Njujorka, zatim „IZVOR-Udruženje Plavljana i Gusinjana“ iz Kranja u Sloveniji i „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana u BIH“, u tekstovima koje potpisuju Nada Kovačević, Rafet Hot, Remzija Cucak i Suad Ibrahimagić.

Tu je i tekst Edvina Hota o portalu „gusinje-plav.com“ sa kojim se Gusinjani u Americi i širom svijeta „bude i idu na spavanje“, zatim tekstovi o znamenitim umjetnicima rodom iz Gusinja, prije svega Remza Skenderovića o poznatom slikaru Skenderu Bajroviću iz Ljubljane, dobitniku Prešernove nagrade, Zaki Prervljukaj, akademskoj slikarki iz Prištine o kojoj je pisala Sanela Adrović, ali i veoma poznatim Gusinjanima koji su dali veliki doprinos u umjetnosti i književnosti.

Među njima su svakako akademik Zuvdija Hodžić o kom u ovom broju Komune piše Vlatko Simunović u tekst pod naslovom „Imaginarna hronika (ne)stvarnog mjesta“, zatim tekst Dragane Erjavšek o Redžu Muliću, kompozitoru i autentičnom Gusinjaninu kojem se država Crna Gora još uvijek nije odužila na pravi način, pa onda tekst dr Draška Došljaka o Redžepu Ćosji, naučniku i književniku rodom iz Gusinja koji je dao ogroman doprinos književnoj misli, kao i tekst o slikaru „zavičajnog mikrkosmosa“ Ismetu Čekiću koji potpisuje mr Željko Rutović, a tekst o Rusminu Laličiću, istinskom patriotu i čovjeku izuzetno zaslužnom šro je Gusinje povratilo status Opštine, a koji je ostao na rodnom ognjištu, potpisuje Ragip Deljanin.

U najnovijem broju Komune publikovan je poseban esej o nostalgiji pisan specijalno za ovaj broj Komune o Gusinju koji potpisuje Ramiz Hadžibegović u tekstu pod naslovom „Nostalgija- trajna žudnja za rodnim krajem „ kao i odabrane grafike Zuvdije Hodžića koje se odnose na Gusinje.

Tu su i priče o „najljepšoj gusinjskoj kuli“-Rašića Kuli koju potpisuje Halil Markišić i kuli Radončića sa znakom dobrodošlice o kojoj piše Sanela Adrović, kao i tekstovi o turističkim i prirodnim potencijalima poput teksta Irfana Radončića o mističnim Prokletijama kao raju za ljubitelje prirode i avanturizma, zatim Damire Kalač o Dinu Mulamekiću, promoteru gusinjskog kraja ,planinarskom vodiču i nociocu priznanja „Eko ambasador“ koji dodjeljuje Agencija za zaštitu životne sredine.Tu je i reportaža Mikija Dragićevića sa naslovom „Mjesto gdje vile stvaraju čaroliju“ koji sve revnosno zapisuje i bilježi kamerom i emituje u poznatoj emisiji „Divlja ljepota“, kao i tekst Suada Ibrahimovića o punoljetstvu pohoda pod nazivom „Zijova staza“ i Ziju Ibrahimagiću, osnivaču PSD“Karanfil“ iz Gusinja, kao i tekst Halila Markišića o rijeci sa tri imena i vodopadom koji se odnosi na fantastinu rijeku Skakavica.
O Bekiju Bekiću, pjevaču, tekstopisu i kompozitoru, poznatijem kao „Najljepši osmijeh estrade“ , a iznad svega Gusinjaninu koji ne zaboravlja ni jednog trenutka odakle potiče piše Emilija Popović.

U ovom broju Komune i tri teksta koja se odnose na sport. Tako je Dražen Drašković zabilježio priču o uspješnom ocu i sinu Damiru rukomentom reprezentativcu nekadašnje Jugoslavije i Dinu Radončiću košarkašu reprezentacije Crne Gore, a Irfan Radončić podsjetio na prošlogodišnje evropsko prvenstvo u skyunningu koje je održano na Prokletijama i Gusinju, kao i tekst Vildana Ramusovića o počecima i razvoju fudbala u Gusinju,egzistiranju dva lokalna kluba ( FK Gusinje i OFK Gusinje ) koji na žalost svoje zvanične utakmice ne mogu da igraju u svom mjestu i sopstvenom stadionu , nego u susjednim gradovima zbog neuslovnog terena.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније