Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

05. 08. 2024. 09:06 >> 09:05
Čitaj mi:

na žabljaku

Vujović: Green Montenegro International Film simbol zajedničke posvećenosti očuvanju životne sredine

Green Montengro International Film fest na kojem je u proteklih 10 godina emitovano 600 dokumentarnih i igranih filmova ima ključnu ulogu u podizanju svijesti o očuvanju prirode jer vraća u fokus pitanja odnosa čovjeka prema čovjeku, prema prirodnim urbanim resursima kao zajedničkim dobrima, a Durmitor sa svojim prelijepim i netaknutim prirodnim pejzažima, predstavlja oštar kontrast distopijskim vizijama iz filmova.

To je poručila ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović, u Nacionalnom parku Durmitor na Žabljaku, pored Crnog jezera, na otvoranju jubilarnog desetog izdanja "Green Montenegro International Film fest (GMIFF)", međunarodnog filmskog festivala u Crnoj Gori na temu zaštite životne sredine, ekologije i održivog razvoja, koji traje do nedjelje.

"Prepoznat kao centar ekološkog identiteta Crne Gore Green Montengro International Film fest, na kojem je u proteklih 10 godina emitovano 600 dokumentarnih i igranih filmova, vraća u fokus pitanja odnosa čovjeka prema čovjeku, prema prirodnim urbanim resursima kao zajedničkim dobrima i naš odnos prema prirodi i klimatskim promjenama kao ključnom problemu savremenog doba", istakla je Vujović.

Kazala je da je ovaj festival mnogo više od filmske smotre, to je manifestacija naše zajedničke posvećenosti očuvanju životne sredine, naše planete i inspiracija za djelovanje koje treba da obezbijedi bolju budućnost za sve nas.

Vujović je poručila da 39 filmskih ostvarenja iz 28 država koji će biti prikazani na jubilarnom izdanju festivala na svoj način nosi snažnu ekološku poruku i podstiče na akciju.

"Otimanje zemlje, prekomjerna eksploatacija resursa, ekstremno bogaćenje, oskudica pitke vode, ekologija uopšte, sve su to teme distopijskih filmova, ali nažalost, sve više, ne da samo ovakvi filmovi upozoravaju šta nam se može dogoditi, već su sve realnije takve teme dokumentovane kroz film i predstavljaju našu stvarnost i probleme u sadašnjosti", ocijenila je Vujović.

Kazala je da takvi filmovi evociraju pitanja o tome da li bismo mi kao vrsta mogli opstati u svijetu koji smo sami preobrazili, i da li bi nam život u takvom svijetu donio ikakvo zadovoljstvo. "Kao i da li u našoj želji da ovladamo prirodom, možemo izbjeći njen potpuni gubitak i time sopstvenu propast?"

Na ovom tragu, GMIF na Durmitoru ima ključnu ulogu u podizanju svijesti o očuvanju prirode. Durmitor, sa svojim prelijepim i netaknutim prirodnim pejzažima, predstavlja oštar kontrast distopijskim vizijama iz filmova.

"Sigurna sam da će nas ovaj festival inspirisati da preduzmemo konkretne korake ka održivom životu, jer se ovdje, na jednom od najljepših prirodnih cjelina u Evropi u Nacionalnom parku Durmitor koji je pod zaštitom UNESCO-a, rađaju najbolje ideje i stvaraju partnerstva za buduće ekološke i kulturne projekte" kazala je Vujović i poručila da je GMIFF jedini festival u državi koji ima dozvolu Agencije za zaštitu životne sredine da aktivnosti održava u Nacionalnim parkovima Crne Gore.

"Naš cilj je održiva kultura, koja podrazumijeva očuvanje i promociju kulturnih vrijednosti na način koji je ekološki odgovoran, društveno pravičan i ekonomski održiv. To znači da ćemo da pazimo kako koristimo resurse za kulturne manifestacije, da podržavamo lokalne umjetnike i kulturne radnike, da promovišemo kulturne aktivnosti koje doprinose zajednici bez negativnog uticaja na životnu sredinu", saopštila je Vujović i izrazila nadu da će Green Montengro International Film fest, nadahnuti i podstaći na promišljanje o odnosu prema prirodi i na odgovorniji odnos prema svijetu u kojem živimo.

Otvaranju je prisustvovao i ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić i ministar kulture i umjetnosti iz Seula, Dong Hi Čan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније