Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M.

03. 08. 2024. 21:15 >> 21:15

NA DURMITORU

Otvoren 10. jubilari Green Montenegro International Film Fest

Sinoć je pred brojnom publikom, svečano otvoren 10. jubilari Green Montenegro International Film Fest (GMIFF), na kojem će publika tokom tri naredna dana moći uživati u neponovljivom iskustvu otvorenog bioskopa, ispod vrha Durmitora, pored Crnog jezera, pod zvijezdanim nebom, u mirisnoj borovoj šumi.

GMIFF je jedini festival u državi koji ima dozvolu Agencije za zaštitu životne sredine da aktivnosti održava u Nacionalnim parkovima Crne Gore, zbog svog odgovornog odnosa prema ambijentu u kojem se nalazi, tj niskim karbonskim otiskom koji ostavlja u prirodi.

Ove godine produkcija festivala je po prvi put u Crnoj Gori uvela novitet koji će takođe postati njegov sastavni dio, a to su bežične slušalice, kako bi publika mogla uživati u vrhunskoj audio-vizuelnoj produkciji, ujedno čuvajući osjetljivi i dragocjeni biodiverzitet Nacionalnog parka Durmitor, pokazujući na taj način da je očuvanje prirodne sredine od buke, svjetlosti i drugih oblika zagađenja moguće.

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović je na otvaranju festivala istakla da GMIFF predstavlja jedan od najprepoznatljivijih ekoloških festivala u Evropi i svijetu, kao filmska manifestacija na kojoj je do sada emitovano 600 dokumentarnih i igranih filmova, te posađeno preko hiljadu stabala. Vujović je istakla da je Festival prepoznat kao centar ekološkog identiteta Crne Gore, vraćajući u fokus tokom posljednje decenije, pitanja odnosa čovjeka prema čovjeku, prema prirodnim i urbanim resursima kao zajedničkim dobrima i naš odnos prema prirodi i klimatskim promjenama kao ključnom problemu savremenog doba.

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić je naveo da imamo priliku da se upravo na ovom festivalu kroz umjetnost i film, u ovom prelijepom ambijentu Nacionalnog parka Durmitor, suočimo sa savremenim ekološkim problemima kroz poruke koje prikazani filmovi nose sa sobom, poruke koje podsjećaju na ljepotu prirode, izazove sa kojima se suočavamo u njenom očuvanju kao i na ono ključno, mogućim rješenjima kojima smo nikad bliži da ih prepoznamo i realizujemo. Ćulafić je istakao da posvećenost organizatora GMIFF-a predstavlja svijetlu tačku u zajedničkim naporima da očuvamo i unaprijedimo naše prirodno okruženje, te da ovaj projekat podstiče na podsjećanje da naša povezanost sa prirodom nije samo odgovornost, već i privilegija.

Predsjednik opštine Žabljak, Radoš Žugić je naveo da kontinuitet Festivala govori jasno o kvalitetu istog, odnosno o značaju tema i akcija koje čine sam festival. Žabljaku je kao malom gradu, ali ekološkoj prijestonici naše države, velika čast što je domaćin jedne ovakve manifestacije, koja promoviše zdrav odnos prema životu kroz takmičenja, umjetnost, radne akcije i slične aktivnosti koje doprinose podizanju ljudske svijesti u pogledu očuvanja životne sredine, istakao je Žugić.

 

 


Crnogorska glumica i redovna profesorica na FDU Dubravka Drakić svečano je otvorila Festival ističući da ima čast i zadovoljstvo da se prije svega zahvali svima kreativnim, vrijednim i sposobnim ljudima koji su stvorili filmove u kojima uživamo, zatim organizatorima GMIFF-a, koji nas okupljate i koji godinama istrajavaju na ideji da mjesto susreta bude upravo Durmitor, da bi poruka bila glasnija, da se čuje daleko i da do sljedećeg avgusta vjerujemo u mogućnost da je „priroda izvor našeg zdravlja i inspiracija naše slobode i kulture“.

Na ovogodišnjem izdanju festivala publika će imati priliku da pogleda 40 filmskih ostvarenja, iz 28 država, u četiri festivalske kategorije, među kojima ćemo imati priliku vidjeti čak pet filmova koji će imati svoje svjetske premijere na GMIFF-u, u periodu od 2 – 4. avgusta.

Ovogodišnji selektor festivala u kategorijama “Ekologija” i “Ekologija duše” je crnogorski reditelj Gojko Berkuljan, dok su selektori u kategoriji “Promo turistički film” Daniel Pavlić hrvatski aktivista, dizajner i filmski radnik, kao i crnogorski reditelj Andro Martinović, za kategoriju "Studentski film".

Na svečanoj ceremoniji pored Crnog jezera otvarena je izložba fotografija “Živi život kao bistra rijeka” autora Vasa Kneževića, koju će publika moći vidjeti na ulazu u festivalski prostor do zavšetka festivala. Direktor Umjetničke galerije „Vitomir Srbljanović“ Aleksandar Ostojić je otvorio izložbu, dok je festival u saradnji sa autorom iste, poklonio pet fotografija Osnovnoj školi „Dušan Obradović” sa Žabljaka.

Prije otvaranja festivala održan je okrugli sto u Kući Pekića u Šavniku na temu „GMIFF“ kao kulturološki i ekološki fenomen u Crnoj Gori kao i velika akciji čišćenja obale Crnog jezera, u kojoj su učestvovali Volonteri Crne Gore, te zaposleni u komapnijama Coca Cola Crna Gora, Erste banka Crna Gora.

Publika je nakon svečane ceremonije otvaranja imala priliku da pogleda film „Vatreni lisac“, iz Ruske Federacije, reditelja Dimitrija Špilenoka, koji se nalazi u takmičarskom programu festivala u kategoriji „Ekologija”. Film je nastao 2023. godine u produkciji Špilenok filma, nakon pune tri godine snimanja i boravka u divljinama Kamčatke.

Nakon projekcije, upriličena je jedinstvena silent žurka “Evergreen 300”, sa slušalicama, od strane DJ Zonja i DJ Nine, uz prigodan koktel.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније